Športnoplezalni odsek pri Planinskem društvu Radovljica ima že dolgo tradicijo. Naši predhodniki so opravili pomembno delo in trudimo se, da bi ga nadaljevali še bolje. Ta šport se hitro širi in zahteve glede razmer za delo so vedno večje. Skladno s tem se izboljšujejo tudi naši pogoji za delo. V Osnovni šoli A. T. Linharta Radovljica imamo sedaj dve visoki steni, ki se lahko razstavita in uporabita za balvanske stene. V isti šoli imamo na razpolago še manjšo steno za balvansko plezanje, ki pa je potrebna obnove. V lastni režiji smo zgradili objekt v Podvinu, ki je namenjen predvsem tekmovalcem, za silo pa ustreza tudi rekreacijski uporabi. Gradimo na polno, ampak število plezalcev raste hitreje. To pomeni, da bomo morali graditi še hitreje.

Aktivno sodelujemo pri organizaciji mednarodnega pokala regij iRCC in pokalu Zahodna liga. Lahko bi bili še bolj aktivni, pa nam zmanjkuje prostora in plezalnih sten.

Veliki smo toliko, kolikor sami upamo verjeti.

Rezultati tekmovalcev so vredni vsega spoštovanja. Število reprezentantov se sicer spreminja, brez vsaj dveh reprezentantov v članski ali mladinski konkurenci pa nismo bili že zelo dolgo. Zmaga v svetovnem pokalu je bila pred nekaj leti nekaj, o čemer ni mogel nihče niti sanjati. Potem je prišel Puurs 2015 in sanje so postale resničnost. Leto 2016 bo verjetno zelo dolgo časa težko preseči. Tri posamične zmage v svetovnem pokalu in zmaga v seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju ter četrto mesto na svetovnem prvenstvu Domna Škofica, drugo in tretje mesto Vite Lukan na mladinskem svetovnem prvenstvu v težavnostnem in balvanskem plezanju in skupna zmaga Luka Potočarja v seštevku evropskega mladinskega pokala ter četrto mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v težavnostnem plezanju so rezultati, ki bi jih bila vesela tudi kakšna plezalsko bolj razvita država.

S svojim delom smo prišli do zavidljivih rezultatov. Upamo, da bomo stik z vrhom obdržali in da bodo ti rezultati nadaljnja vzpodbuda celotnemu odseku, partnerjem in podpornikom za še uspešnejše delo. Veliki smo toliko, kolikor sami upamo verjeti. Je pa res, da smo trenutno tako veliki, da za nadaljnjo rast potrebujemo zadosti velik prostor, namenjen izključno športnemu plezanju.

Športno plezanje je v letu 2016 postalo olimpijski šport. Ob dobrem delu z zainteresirano mladino moramo računati na nadaljnjo rast zanimanja za športno plezanje. Čaka nas torej še mnogo izzivov in veseli bomo vsake pomoči.

Pavel Škofic