┼áportno plezalni odsek pri Planinskem dru┼ítvu Radovljica ima ┼że dolgo tradicijo. Na┼íi predhodniki so opravili pomembno delo in trudimo se, da bi ga nadaljevali ┼íe bolje. Ta ┼íport se hitro ┼íiri in zahteve glede razmer za delo so vedno ve─Źje. Skladno s tem se izbolj┼íujejo tudi na┼íi pogoji za delo. V Osnovni ┼íoli A. T. Linharta Radovljica imamo sedaj dve visoki steni, ki se lahko razstavita in uporabita za balvanske stene. V isti ┼íoli imamo na razpolago ┼íe manj┼ío steno za balvansko plezanje, ki pa je potrebna obnove. V lastni re┼żiji smo zgradili objekt v Podvinu, ki je namenjen predvsem tekmovalcem, za silo pa ustreza tudi rekreacijski uporabi. Gradimo na polno, ampak ┼ítevilo plezalcev raste hitreje. To pomeni, da bomo morali graditi ┼íe hitreje.

Aktivno sodelujemo pri organizaciji pokala Zahodna liga. Lahko bi bili še bolj aktivni, pa nam zmanjkuje prostora in plezalnih sten.

Veliki smo toliko, kolikor sami upamo verjeti.

Rezultati tekmovalcev so vredni vsega spo┼ítovanja. ┼átevilo reprezentantov se sicer spreminja, brez vsaj dveh reprezentantov v ─Źlanski ali mladinski konkurenci pa nismo bili ┼że zelo dolgo. Zmaga v svetovnem pokalu je bila pred nekaj leti nekaj, o ─Źemer ni mogel nih─Źe niti sanjati. Potem je pri┼íel Puurs 2015 in sanje so postale resni─Źnost: Domen ┼ákofic je osvojil prvo zmago v svetovnem pokalu. Leto 2016 je napovedalo lepo prihodnost na┼íih plezalcev in odseka. Domen je v tem letu, v doma─Źem Kranju, dvignil pokal skupnega zmagovalca svetovnega pokala v te┼żavnosti. Dosegel je tri posami─Źne zmage. Bil je tudi 4. na svetovnem prvenstvu. Vita Lukan je bila na mladinskem svetovnem prvenstvu v te┼żavnostnem in balvanskem plezanju 2. in 3, Luka Poto─Źar pa je zmagal v skupnem se┼ítevku evropskega mladinskega pokala. Poleg tega je osvojil ┼íe 4. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v te┼żavnostnem plezanju. Leta 2018 je Vita nastopila na mladinskih olimpijskih igrah, kjer je bila odli─Źna 2. Leta 2019 je Vita postala evropska podprvakinja v balvanih. Leta 2021 pa je Luka postal svetovni podprvak v te┼żavnosti, na┼í odsek je bil ┼że drugi─Ź najbolj┼íi v dr┼żavi. To so rezultati, ki bi jih bila vesela tudi kak┼ína plezalsko bolj razvita dr┼żava.

S svojim delom smo pri┼íli do zavidljivih rezultatov. Upamo, da bomo stik z vrhom obdr┼żali in da bodo ti rezultati nadaljnja vzpodbuda celotnemu odseku, partnerjem in podpornikom za ┼íe uspe┼ínej┼íe delo. Veliki smo toliko, kolikor sami upamo verjeti. Je pa res, da smo trenutno tako veliki, da za nadaljnjo rast potrebujemo zadosti velik prostor, namenjen izklju─Źno ┼íportnemu plezanju.

┼áportno plezanje je v letu 2016 postalo olimpijski ┼íport, leta 2021 pa smo ta ─Źudoviti ┼íport lahko tudi spremljali na olimpijskih igrah v Tokiju. Ob dobrem delu z zainteresirano mladino moramo ra─Źunati na nadaljnjo rast zanimanja za ┼íportno plezanje. ─îaka nas torej ┼íe mnogo izzivov in veseli bomo vsake pomo─Źi.

Pavel Škofic