Športno plezalni odsek pri Planinskem društvu Radovljica ima že dolgo tradicijo. Naši predhodniki so opravili pomembno delo in trudimo se, da bi ga nadaljevali še bolje. Ta šport se hitro širi in zahteve glede razmer za delo so vedno večje. Skladno s tem se izboljšujejo tudi naši pogoji za delo. V Osnovni šoli A. T. Linharta Radovljica imamo sedaj dve visoki steni, ki se lahko razstavita in uporabita za balvanske stene. V isti šoli imamo na razpolago še manjšo steno za balvansko plezanje, ki pa je potrebna obnove. V lastni režiji smo zgradili objekt v Podvinu, ki je namenjen predvsem tekmovalcem, za silo pa ustreza tudi rekreacijski uporabi. Gradimo na polno, ampak število plezalcev raste hitreje. To pomeni, da bomo morali graditi še hitreje.

Aktivno sodelujemo pri organizaciji pokala Zahodna liga. Lahko bi bili še bolj aktivni, pa nam zmanjkuje prostora in plezalnih sten.

Veliki smo toliko, kolikor sami upamo verjeti.

Rezultati tekmovalcev so vredni vsega spoštovanja. Število reprezentantov se sicer spreminja, brez vsaj dveh reprezentantov v članski ali mladinski konkurenci pa nismo bili že zelo dolgo. Zmaga v svetovnem pokalu je bila pred nekaj leti nekaj, o čemer ni mogel nihče niti sanjati. Potem je prišel Puurs 2015 in sanje so postale resničnost: Domen Škofic je osvojil prvo zmago v svetovnem pokalu. Leto 2016 je napovedalo lepo prihodnost naših plezalcev in odseka. Domen je v tem letu, v domačem Kranju, dvignil pokal skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti. Dosegel je tri posamične zmage. Bil je tudi 4. na svetovnem prvenstvu. Vita Lukan je bila na mladinskem svetovnem prvenstvu v težavnostnem in balvanskem plezanju 2. in 3, Luka Potočar pa je zmagal v skupnem seštevku evropskega mladinskega pokala. Poleg tega je osvojil še 4. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu v težavnostnem plezanju. Leta 2018 je Vita nastopila na mladinskih olimpijskih igrah, kjer je bila odlična 2. Leta 2019 je Vita postala evropska podprvakinja v balvanih. Leta 2021 pa je Luka postal svetovni podprvak v težavnosti, naš odsek je bil že drugič najboljši v državi. To so rezultati, ki bi jih bila vesela tudi kakšna plezalsko bolj razvita država.

S svojim delom smo prišli do zavidljivih rezultatov. Upamo, da bomo stik z vrhom obdržali in da bodo ti rezultati nadaljnja vzpodbuda celotnemu odseku, partnerjem in podpornikom za še uspešnejše delo. Veliki smo toliko, kolikor sami upamo verjeti. Je pa res, da smo trenutno tako veliki, da za nadaljnjo rast potrebujemo zadosti velik prostor, namenjen izključno športnemu plezanju.

Športno plezanje je v letu 2016 postalo olimpijski šport, leta 2021 pa smo ta čudoviti šport lahko tudi spremljali na olimpijskih igrah v Tokiju. Ob dobrem delu z zainteresirano mladino moramo računati na nadaljnjo rast zanimanja za športno plezanje. Čaka nas torej še mnogo izzivov in veseli bomo vsake pomoči.

Pavel Škofic