26Apr/24
foto: fmpe.org

Evropski mladinski pokal 2024 (B), Soure (POR)

Evropski mladinski pokal se je nadaljeval na Portugalskem. Obmorsko mesto, ki premore tudi grad, ki je označen kot državni spomenik, je že večkrat gostilo mlade plezalce. Zanimivo je, da se število prebivalcev, kljub lepi lokaciji, počasi zmanjšuje. Slovenska reprezentanca je tokrat pripeljala manjšo število mladih plezalcev, plezalo jih je 11. Med njimi je bil tudi Gorazd Jurekovič (U20).

V kvalifikacijah Gorazdu ni šlo in je končal na 20. mestu. V njegovi kategoriji so najbolje plezali Guillermo Peinado Franganillo (ESP), Ilja Auersperg (AUT) in Tomer Yakobovitch (ISR). V nobeni kategoriji nismo imeli moškega finalista.

Pri ženskah je najbolje plezala Jennifer Eucharia Buckley (U18), ki je tudi zmagala. V isti kategoriji je bila Lana Gorič 8. Tia Brnot Mrak je bila v kategoriji U16 9.

Rezultati, foto.

24Apr/24

Zahodna liga 2024 (T), Žirovnica

V soboto, 20. 4. 2024, je v Žirovnici potekala tekma Zahodne lige v težavnosti.

Med mlajšimi cicibani so nas zastopali Jakob Fonda, ki je ponovno dosegel oba vrhova, do prvega mesta pa mu je zmanjkalo le nekaj sekund hitrejše plezanje. Eno smer sta splezala tudi Ožbej Zupan (7. mesto) in Žak Tavčar (12. mesto), Izak Jekovec pa je bil na prvi težavnostni tekmi 24.
Pri mlajših cicibankah so Zala Mordej, Anika Šolar, Neža Šolar in Lena Kolman preplezale prvo smer, v drugi pa jim je zmanjkalo le nekaj gibov. Končale so na 12., 15., 17. in 20. mestu.

Veliko vrhov je bilo tudi v številčni kategoriji starejših cicibank. S po dvema sta tekmo zaključili Mina Tomažin (4. mesto) in Gaja Kovačič (8. mesto), en vrh so dosegle Nina Rodman (20. mesto), Pika Manfreda (29. mesto), Nika Cilenšek (48. mesto) in Lana Zapušek (52. mesto), dobro pa so se odrezale tudi Klara Maša Gračnar (63. mesto), Sara Štravs (66. mesto), Iza Trseglav (68. mesto) in Luna Kožel Černe (74. mesto).

Ob 15h so prišle na vrsto 3 kategorije: mlajši dečki, starejši dečki in kadeti. Pri kadetih nismo imeli predstavnika, zastopala pa sta nas 2 mlajša dečka in en starejši deček. Vijolično smer sta Gal Justin in Tibor Mohar oba padla na istem oprimku, pri oranžni pa je Tibor dosegel vrh, Galu pa je čisto na koncu zmanjkalo moči. Priplezal si je 14. mesto, Tibor pa je domov odnesel bronasto kolajno. Lev Oskar Mohar je imel v kategoriji starejših dečkov res težki nalogi. V vijolični smeri mu je zmanjkalo par gibov do vrha, v rdeči smeri pa je zaključil malo nižje, kar je zadostovalo za še vedno odlično 11. mesto. V zadnjem delu tekme so štartale še starejše deklice in kadetinje. Edina predstavnica nas je zastopala pri starejših deklicah. Obe smeri sta bili zelo težavni. Naša Eva Zupan je kljub temu plezala zelo suvereno in si priplezala 19. mesto.

Čestitamo vsem plezalcem in se vidimo na še zadnji tekmi Zahodne lige, ki bo potekala v Ljubljani. (napisala: Gregor Senica in Nejc Primc)

Rezultati, galerija.

17Apr/24

Zahodna liga 2024 (B), Kamnik

6. in 7. aprila je v Kamniku potekala balvanska tekma Zahodne lige. V soboto so se na balvanih preizkusile mlajše kategorije, v nedeljo pa starejše.

Začeli so najmlajši. Na devetih balvanih smo naenkrat spremljali mlajše cicibanke in mlajše cicibane. Najbolje sta se odrezala Zala Mordej, ki je dosegla 6. mesto in Jakob Fonda, ki je dosegel odlično 3. mesto. Pri mlajših cicibanih smo imeli samo še enega predstavnika, in sicer Žaka Tavčarja, ki je dosegel 18. mesto, pri mlajših cicibankah pa še 4 druga dekleta, ki so dosegle sledeče rezultate: Iva Lavtar Mikanovič 11. mesto, Anika Šolar 15. mesto, Neža šolar 22. mesto in Lena Kolman 25. mesto.

Pri starejših cicibanih nismo imeli nobenega predstavnika, smo jih pa pri starejših cicibankah imeli kar 9. V prvo deseterico so se ena za drugo z sedmimi vrhovi uvrstile Mina Tomažin 7. mesto, Nina Rodman 8. mesto in Gaja Kovačič 9. mesto. Sledile so Jera Arh 22. mesto, Pika Manfreda 27. mesto, Zala Dolenc 59. mesto, Mia Vertačnik 65. mesto, Nika Cilenšek 68. mesto in Sara Štravs 70. mesto.

Na koncu sta se pri mlajših dečkih dokazala še Tibor Mohar, ki si je priboril kar 3. mesto in Gal Justin, ki je dosegel 26. mesto. (napisala: Hana Humerca)

V nedeljo sta v kategoriji mlajših deklic, ki je bila zaradi številčnosti tekmovalk razdeljena v 2 skupini, nastopili naša Lara Štremfelj in Naja Pretnar. Vseh 8 balvanskih problemov je bilo res izvirno postavljenih in nekaj od njih je bilo kar selektivnih. Naja je osvojila 26. mesto, Lari pa je nekaj minut pred koncem uspelo preplezati zelo težek balvan, kar jo je poneslo na odlično 5. mesto

Ob 13h so s tekmovanjem pričele starejše deklice, kjer sta naš klub zastopali Marija Ponikvar in Nika Pretnar. V močni konkurenci se je Mariji uspelo prebiti do 25. mesta, Niki pa do 19. mesta. Obe sta preplezali 4 balvane, a je Niki uspelo doseči 2 coni več.

Zadnja kategorija, ki so jo zastopali naši plezalci, je štartala ob 17:30. Sonce je bilo ob tej uri še kar visoko na nebu in popoldne je imelo čisto poletne temperature. Tudi v kategoriji starejših dečkov je bila konkurenca huda in nekaj balvanov je bilo res neizprosnih. David Maler je preplezal 5 balvanov, kar je zadostovalo za 11. mesto. Oskar Lev Mohar je preplezal le 1 balvan manj, a se je na koncu moral zadovoljiti z 20. mestom.

Vsem tekmovalcem en velik aplavz in se vidimo kmalu na tekmi težavnosti v Žirovnici. (napisal. Gregor Senica)

Rezultati: sobota, nedelja.

16Apr/24
Foto: ifsc-climbing.org

Svetovni pokal 2024 (T, H), Wujiang (CHN)

Druga tekma na Kitajskih tleh je potekala v Wujiangu, ki je eden izmed najbolj ekonomsko uspešnih mest na Kitajskem. To je bila že 9. tekma v zgodovini, ki je bila organizirana v tem mestu. Slovenskih predstavniki so bili tokrat samo štirje. Od tekmovalcev, ki so nastopili v Keqiaou je manjkal Anže Peharc.

V kvalifikacijah smo pri moških videli kar štiri vrhove (Toby Roberts (GBR), Taisei Homma (JPN), Sorato Anraku (JPN), Colin Duffy (USA)). Luka Potočar je končal na 26. mestu, Martin Bergant pa na 51. V polfinalu sta spet najbolje plezala Toby in Sorato. Luka je pridobil nekaj mest in končal na 15. mestu, ampak se ni uvrstil v finale. V finalu so na prvih treh mestih končali Tony, Taisei in Sorato.

V ženskih kvalifikacijah smo videli tri vrhove: Janja Garnbret, Zhilu Luo (CHN) in Laura Rogora (ITA). Mia Krampl je končala na 20. mestu. V polfinalu so na vrhu ostale prve tri iz kvalifikacij. Mia je bila odlična 8. in je se je kot zadnja uvrstila v finale. V finalu je bila najboljša Janja, ki je tudi edina dosegla vrh. Sledila ji je domačinka Zhilu, tretja pa je bila Chaehyun Seo (KOR). Laura je naredila napako in končala na 6. mestu. Mia je bila na koncu odlična 8.

Foto: ifsc-climbing.org

Plezalci se bodo v začetku maja pomerili v Salt Lake city (USA).

Rezultati, fotografije.

12Apr/24

Svetovni pokal 2024 (B), Keqiao (CHN)

Težko pričakovan začetek svetovnega pokala za leto 2024 je potekala na daljnem Kitajskem. Plezali so se balvani. Za Slovenijo so pri moških nastopili Anze Peharc, Luka Potočar in Martin Bergant. Zan Lovenjak Sudar se je dan pred tekmo poškodoval in ni nastopil. Pri ženskah sta nastopili samo Janja Garnbret in Mia Krampl.

Najprej so s kvalifikacijam začele ženske. Janja, Oceania Mackenzie in Miho Nonaka so vseh pet balvanov preplezale v prvem poskusu in tako nakazale, da bomo gledali dobro in razburljivo plezanje v polfinalu in finalu. V polfinalu je bila spet najboljša Janja, Oceania in Miho pa se nista uvrstili v finale. V finalu je bila Janja spet najboljša in tri balvane preplezala v prvem poskusi, enega pa v drugem. Presenetila je Italijanka Camilla Moroni, ki se je iz 6. mesta zavihtela na stopničke oz. 2. mesto. 3. pa je bila Kitajka Zihlu Luo.

Pri moških so bile kvalifikacije, zaradi močnega dežja, odpovedane. Tako so vsi plezalci nastopili v polfinalu, v finale pa se jih je uvrstilo 20. V polfinalu sta najbolje plezala Japonec Sorato Anraku in Britanec Toby Roberts. Najboljši Slovenec je bil Anže na 11. mestu, Luka je bil 39., Martin pa 61. V finalu je najbolje plezal še en Japonec Tomoa Narasaki, drugi je bil Sorato, tretji pa presentljivo Belgijec Hannes van Duysen.

Foto: ifsc-climbing.org
Foto: ifsc-climbing.org

Naslednja tekma bo ponovno na Kitajskem, ampak tokrat se bodo plezalke in plezalci pomerili v težavnosti.

Rezultati, fotografije.

11Apr/24

Evropski mladinski pokal 2024 (B), Curno (ITA)

Evropski mladinski pokal se je letos začel s hitrostjo v Lublinu na Poljskem. Nadaljeval pa se je v Italiji, v pokrajini Curno, ki spada pod provinco Bergamo. To je bila prva tekma v balvanih. Slovenska reprezentanca je nastopila s kar 23 tekmovalci. Med njimi je kar nekaj novih imen. Od tekmovalce ŠPO-ja sta nastopila Tinka Rakar in Gorazd Jurekovič.

V kvalifikacijah je bil Gorazd 5., Tinka pa 13. Tinka se tako ni uspela uvrstiti v finale V finale pa se je uvrstilo kar nekaj naših predstavnic. Gorazd, ki je bil naš edini moški predstavnik v finalu, je plezal slabše in končal na 10. mestu. Najbolje je v finalu plezala Naja Isak (U16), ki je bila 2. Na stopničkah je bila tudi Jennifer Eucharia Buckley (U18) in sicer na 3. mestu. Na 4. mestu, tik pod stopničkami, pa je končala Lina Funa (U20).

Naslednja tekma bo na Portugalskem v mestu Soure, prav tako v balvanih.

Rezultati.

21Mar/24

Zahodna liga 2024 (B), Radovljica

Pa je prišla na vrsto tudi domača tekma. 16. in 17. marca so dvorano Osnovne šole Radovljica zasedli nadobudni mladi plezalci in plezalke. Tekme se je udeležilo kar dobrih 460 tekmovalk in tekmovalcev! Da smo pripravili stene in celotno prizorišče pa je pripomoglo veliko število prostovoljk in prostovoljcev, ki so žrtvovali ogromno delovnih ur. Vsem se globoko zahvaljujemo. Ravno tako pa se zahvaljujemo sponzorjem, ki so nam pomagali.

V soboto so se dokazovali najmlajši. Začeli so mlajši cicibani in cicibanke, ki so plezali hkrati. V kategoriji mlajših cicibanov se je izkazal Jakob Fonda, ki si je priplezal srebrno medaljo. Zbral je 8 vrhov in 9 con. Ožbej Zupan je bil 13., dosegel je 4 vrhove. Izak Jekovec je bil 17., Žak Tavčar pa 18. V isti kategoriji so plezali še Grega Polajnar, Luka Polajnar in Erazem Cilenšek.

Med puncami se je Iva Lavtar Mikanovič uvrstila tik pod stopničke, na 4. mesto, Zala Mordej pa je zaključila deseterico. Anika Šolar je bila 20., Neža Šolar in Ajda Grilc sta si razdelili 22. mesto, Lena Kolman pa je priplezala tik za njiju, na 24. mesto, Iza Lazar in Ema Plecity Papler pa sta si razdelili 29. mesto. V isti kategoriji je plezala še Manca Resman. Večina v kategoriji mlajših cicibanov je tekmovala prvič, zato čestitamo tako za pogum kot za priplezana mesta.

Po mlajših cicibanih so telovadnico zavzeli najprej fantje iz kategorije starejših cicibanov. Andraž Horvat je bil 39., Jaka Zaman 43., Jaka Gartner 44., Matevž Višnar 45. in Vid Erzetič 47.

Popoldne so stene okupirale starejše cicibanke. V kategoriji je plezalo več kot 70 deklet. Naša najboljša je bila Nina Rodman, ki je dosegla 5. mesto. V deseterico sta se uvrstili še Jera Arh na 9. mestu in Gaja Kovačič na 10. Pika Manfreda je bila 22., Mina Tomažin pa 23. Jera Budkovič je zasedla 47. mesto, Nika Cilenšek je bila 59., Klara Maša Gračner je priplezala na mesto za njo, na 60., Mia Vertačnik pa na 63., sledila je Inti Štremfelj na 65. mestu, Zala Dolenc tik za njo na 66. in pa še Sara Štravs na 67. Iza Terseglav je dosegla 71. mesto, Sophia Maria Whitfield je bila 74., Mila Arih pa 75.

Dan so zaključili mlajši dečki. Tibor Mohar je vse balvane preplezal v 15 poskusih, kar je zadostovalo za 2. mesto. Izak Müller in Gal Justin sta si razdelila 22. mesto, sledila pa sta še Nejc Glivar na 48. mestu in Oskar Bakonič na 50. (napisala: Mojca Primc)

V nedeljo so se na steno v dveh skupinah najprej podale mlajše deklice. Najbolje se je izkazala Lara Štremfelj, ki je tekmo končala na odličnem 4. mestu. Zala Feltrin je bila 20., Naja Pretnar 34., Rebeka Šolar Dejanović 50., Lucija Sever 64., Vita Rozman 70., Isabela Skube 72. in pa Iza Resman 78.

V še večji zasedbi so se nato na balvanih preizkusile starejše deklice in kadetinje. Pri starejših deklicah si je Marija Ponikvar priborila 11. mesto, sledile so ji Eva Zupan, Nika Pretnar in Iza Jeran Pirih, ki so v enakem vrstnem redu dosegle sledeče rezultate: 14., 16. in 18. mesto. Zala Soklič si je priplezala 39. mesto tik za njo, na 40. mestu pa je končala Tia Justin. Sledile so še Iva Eržen, ki je dosegla 43. mesto ter Mina Resman, Ula Šolar, Ajda Fir in Stella Ažman, ki so si razdelile 45. mesto.

Tekmovanje smo zaključili s starejšimi dečki in kadeti. Pri starejših dečkih smo imeli le tri predstavnike, a smo kljub temu dosegli odlične rezultate. David Maler je tekmo končal na 6. mestu ne daleč za njim pa sta bila še Oskar Lev Mohar, ki je bil 11. in pa Rene Kokalj, ki je bil 18.

Pri kadetih in kadetinjah nismo imeli nobenih predstavnikov. (napisala: Hana Humerca)

Rezultati: sobota in nedelja.
Fotografije: sobota in nedelja.

08Mar/24

Zahodna liga 2024 (T), Plezarna Kranj

Prva tekma Zahodne lige v mesecu marcu se je odvijala v Kranju v Plezarni, kjer so se tekmovalci pomerili v težavnostnem plezanju. Tekma je tam potekala prvič. Prvi so s plezanjem pričeli mlajši cicibani in mlajše cicibanke. Med našimi tekmovalci se je najbolje odrezal Jakob Fonda, saj je dosegel 3. mesto. 4 tekmovalci so priplezali do vrha obeh smeri, zato je čas tokrat odigral zelo pomembno vlogo. Diplomo za 5. mesto si je priplezal tudi Ožbej Zupan.

Med mlajšimi cicibankami pa je najbolje plezala Zala Mordej, saj si je priborila 5. mesto. Iva Lavtar Mikanović si je priplezala 11. mesto, Anika Šolar 13. in Neža Šolar 19. mesto.

Podobno smer, le malo oteženo, so plezale tudi starejše cicibanke in starejši cicibani. Med vsemi starejšimi cicibankami se je najbolje odrezala Mina Tomažin in si s hitrim ter preciznim plezanjem priborila svojo 1. zmago. 10. mesto je dosegla Pika Manfreda, 14. Nina Rodman, 22. Jera Arh, 25. Gaja Kovačič, 46. Inti Štremfelj, 49. Mia Vertačnik, 58. mesto Sara Štraus in 66. je bila Nika Cilenšek.

Med starejšimi cicibani smo imeli samo 2 predstavnika našega kluba, ki sta se uvrstila eden za drugim. Jaka Gartner si je priplezal 46. mesto, Jaka Zaman pa 47. mesto.

Na malo bolj zahtevni smeri pa so se kot zadnji v soboti podali mlajši dečki. Med prvima dvema mestoma je ponovno čas igral odločilno vlogo. Tibor Mohar si je priboril diplomo s 7. mestom. Na 17. mesto se je uvrstil Gal Justin. 27. mesto pa je dosegel Izak Müller.

Naslednji dan v nedeljo, 3. 3. pa je bila edina naša tekmovalka Lara Štremfelj. V kategoriji mlajše deklice si je priplezala 13. mesto. (napisala: Tanja Pekolj)

Rezultati: sobota in nedelja.
Fotografije.

04Mar/24

Razpis balvanske tekme Zahodne lige 2024

RAZPIS ZA TEKMO – balvani: Radovljica, 16.-17. marec 2024

Informacije: Klemen Humerca, tel: 040 651 007, email:
Organizator: Športno plezalni odsek Radovljica
Vodja tekmovanja: Klemen Humerca
Glavni postavljalec: Luka Štefan
Glavni sodnik: Maruša Tomšič

1. Organizacija in sojenje
Tekmovanje bo potekalo v skladu s Tekmovalnim pravilnikom KŠP z izjemami Pravilnika zahodne lige in dogovora sestanka Zahodne lige za leto 2024.
Vsak tekmovalec dobi številko in tekmovalni karton. S kartonom se za posamezni balvanski problem prijavi pri sodniku balvana. Ko pride na vrsto ima na voljo en poizkus (vseh poizkusov največ 10 na balvan). Poizkus je omejen na eno minuto.

2. Datum in kraj tekmovanja
Tekmovanje bo potekalo v soboto in nedeljo, 16. in 17. marca 2024 v telovadnici OŠ A.T. Linharta, Kranjska cesta 27, v Radovljici na umetnih balvanih.

3. Urnik tekmovanja

Sobota, 16. 3. 2024
08:30 do 10:30 Mlajše cicibanke/cicibani, letnik 2015 in mlajši
11:15 do 13:15 Starejši cicibani, letnik 2013-2014
14:00 do 15:30 Starejše cicibanke PRVA SKUPINA, letnik 2013-2014
15:45 do 17:00 Starejše cicibanke DRUGA SKUPINA, letnik 2013-2014
17:45 do 19:45 Mlajši dečki, letnik 2011-2012

Nedelja, 17. 3. 2024
08:30 do 10:00 Mlajše deklice PRVA SKUPINA, letnik 2011-2012
10:15 do 11:45 Mlajše deklice DRUG SKUPINA, letnik 2011-2012
12:30 do 15:00 Starejše deklice, letnik 2009-2010
Kadetinje, letnik 2008 in starejše
15:30 do 17:30 Starejši dečki, letnik 2009-2010
Kadeti, letnik 2008 in starejši

Tekmovanje kategorij starejših cicibank in mlajših deklic se bo izvedlo v dveh skupinah. Obe kategoriji bosta razdeljeni v dve skupini. S plezanjem bo začela 1. skupina, 2. skupina pa bo na vrsti po izteku tekmovalnega časa 1. skupine.
Podelitev bo po končanem plezanju 2. skupine.

4. Prijave tekmovalcev
Startnina za tekmovanje znaša 15 EUR na tekmovalca za prijave do četrtka, 14. marca 2024. Startnina za naknadne prijave znaša 20 EUR. Naknadne prijave veljajo za vse, ki se prijavijo po prijavnem roku (tudi na dan tekmovanja, do pol ure pred pričetkom tekmovanja). Naknadne prijave so mogoče le za tekmovalce z urejeno B licenco. Tekmujejo lahko le člani PZS z urejeno B licenco. Spletne prijave bodo predstavnikom klubov omogočene na naslovu https://zl.aokranj.com od 7. 3. do 14. 3. 2024 do 24:00. Potrdilo o plačani štartnini pošljite po elektronski pošti na naslov , najkasneje do četrtka, 14. marca 2024. Vse kasnejše prijave se bodo obravnavale kot naknadne prijave.

Prijave: https://zl.aokranj.com
TRR št.: SI56 1010 0005 7651 169
Intesa Sanpaolo Bank
Planinsko društvo Radovljica
Ulica Staneta Žagarja 2b, 4240 Radovljica
Sklic: 00 03-2024
Namen: startnina ZL Radovljica

Tekmovanje, vodenje tekmovanja in prijava na tekmovanje zahodne lige poteka skladno s pravilnikom in programom, ki je namenjen tako organizatorjem, kot tudi klubom trenerjem in predstavnikom klubov, ki prijavljajo svoje tekmovalce na tekme, kar pomeni, da je prijava na tekmovanje možna le skladno z vnosom tekmovalca v program.

Lep pozdrav!

Klemen Humerca, načelnik