12Jul/24

Plezalni tabor Bohinj 2024

Zaključek letošnjega leta smo zaključili kot se šika. Konec meseca junija smo se spet odpravili v Bohinj. Letos nam je bilo vreme naklonjeno in razen nekaj kapelj dežja, nas je vse dni spremljalo sonce. 

Mišice smo pomerili v plezališčih Bellevue in Peč. Mlajši in manj izkušeni smo se odpravili v Bellevue. Najprej smo se pogovorili o pravilnem obnašanju v skali, potem pa smo prešli na plezalni del. Naučili smo se pravilnega varovanja in plezanja v skali. Poleg tega smo se naučili tudi ‘’padanja’’ in ugotovili, da je kakšno smer vredno poskusiti dvakrat. 

Starejši, ki so že bolj izkušeni, pa so se preizkusili v težjih smereh v Peči. 

Seveda pa nismo samo plezali. Toplo vreme nam je omogočilo, da smo se ohladili v jezeru. Kdor pa ni hotel v vodo, je lahko ostal na njej, saj smo si privoščili supanje. 

V prostem času smo raziskovali naravo, spletali prijateljstva min se z novimi prijatelji igrali družabne igre. Prav tako smo že tradicionalno zakurili taborni ogenj, se naučili kakšno dračje je za to potrebno in na ognju pekli penice. Preizkusili smo se v kvizu, ki ga je pripravila trenerka Klara in se med seboj še bolj spoznali in povezali. 

Domov smo odšli polni novih vtisov in nestrpno že čakamo prihodnje leto. (napisala: Mojca Primc)

Fotogalerija.

10Jul/24

Svetovni pokal 2024 (B, T), Innsbruck (AUT)

V znanem plezalnem središču v Innsbrucku se je nadaljeval svetovni pokal. Ponovno so bili zbrani najboljše plezalke in plezalci, vključno z najboljšo plezalko na svetu – Janjo Garnbret. Iz ŠPO so plezali vsi najboljši naši tekmovalci: Vita Lukan, Luka Potočar in Matic Kotar. Vita in Luka sta plezala samo težavnost, Matic pa balvane.

Balvani
Tekmovanje se je začelo z balvani. Maticu se z dvema vrhovoma na žalost ni uspelo uvrstiti v polfinale in je končal na 57. mestu. Od Slovencev je bil najboljši Gregor Vezonik, ki je bil 9. Poleg njega se je v polfinale uvrstil še Anže Peharc. Pri ženskah smo v polfinalu imeli kar tri predstavnice. Poleg Janje še Jennifer Buckley in Katjo Debevec. Janja je plezala prvič po krajšem premoru od tekem in je bila v kvalifikacijah še nekoliko živčna. V polfinalu so bili balvani težki in je edina dosegla 2 vrhova. Odlično je plezala tudi mlada Jennifer, ki je končala na 3. mestu. Pri moških je najbolje plezal Sorato Anraku (JPN), Anže in Gregor se nista uspela uvrstiti v finale. V finale so se je uvrsti kar štirje Japonci. Zmagal je Sotha Amagasa (JPN). Pri ženskah smo gledali finalni dvoboj dveh naših plezalk: Janje in Jennifer. Tudi v finalu je Jennifer plezala odlično in končala na stopničkah, takoj za zlato Janjo. Jennifer je prvič nastopila na tekmi svetovnega pokala, kar je zares odličen dosežek.

Težavnost
V kvalifikacijah pri moških je bil najboljši Švicar Sascha Lehmann, od naših pa Luka Potočar na 17. mestu. Pri ženskah je bila najboljša Janja, v polfinale pa so se še uvrstile Mia Krampl, Jennifer, Sara Čopar in Vita. Vita je že v kvalifikacijah plezala živčno, kar pa se je nadaljevalo tudi v polfinalu in je končala na 24. mestu. Naš edini predstavnik v polfinalu Luka, je začel odločno in dobro napredoval, na žalost pa je slabo prijel oprimek in končal na 13. mestu. V finalu smo Slovenci imeli samo samo eno predstavnico. Vidno utruiena je na koncu zmogla še toliko moči, da je pravočasno dosegla vrh in potrdila zmago! Pri moških je bil najboljši veteran Jakob Schubert (AUT).

FOTO: ifsc-climbing.org
Innsbruck (AUT), 27 June 2024: competes in the Boulder final during the IFSC World Cup in Innsbruck (AUT). ©️ Lena Drapella/IFSC. This photo is for editorial use only. For any additional use please contact .

Rezultati.

09Jul/24

Evropski pokal 2024 (T, H), Augsburg (GER)

V Augsburgu je ob odsotnosti večine najboljših plezalcev in plezalk, priložnost dobilo veliko mlajših plezalcev. Med njimi je bilo tudi 8 slovenskih plezalcev, plezal pa je tudi naš Gorazd Jurekovič.

Gorazd je v polfinalu odplezal veliko bolje kot v kvalifikacijah in se s 6. mestom uvrstil v finale. Poleg njega so s v finale uvrstili še Lovro Črep, Rosa Rekar in Jennifer Eucharia Buckley. V finalu je od Slovencev najbolje plezala Jennifer, ki je zmagala, Rosa je bila 7. Gorazd je v finalu začel odločno in plezal odlično vse do višine 33, kjer pa ni dobro prebral nadaljevanja in je končal na 8. mestu. Vseeno super rezultat!. Lovro je bil mesto pred njim na 7.

FOTO: ifsc-climbing.org

Rezultati.

09Jul/24

Kvalifikacije za olimpijske igre 2024 (T, B, H), Budimpešta

Drugi del kvalifikacij za olimpijske igre je potekal v Budimpešti. Tako v prejšnjih kvalifikacijah se je plezalo v kombinaciji: balvani in težavnost. Slovenska reprezentanca je imela 8 predstavnikov, med njimi sta bila tudi Vita Lukan in Luka Potočar.

Po kvalifikacijah je bila Vita 17., Luka pa 15. To je bila tudi najboljša slovenska moška uvrstitev in Luka je bil tudi edni, ki se je uvrstil v polfinale. Pri ženskah je bila Mia Krampl 5. V polfinale se je uvrstila še Lucija Tarkuš.

Skozi kvalifikacije in potem tudi skozi polfinale, Vita enostavno ni našla svojega ritma in ni pokazala česa je zmožna. Končala je na 18. mestu, mesto za njo pa Lucija. Za Vito je bilo to dokončno konec upanja za Pariz. Verjamemo pa, da jo bomo videli na naslednjih olimpijskih igrah! V finale se ni uvrstil niti Luka in je končal na 12. mestu. Na srečo je bilo to dovolj in je dobil vozovnico za Pariz! Vse čestitke tudi njegovemu trenerju Domnu Švabu, brez katerega sigurno ne bi dosegel vsega, kar je!

To je zares zgodovinski dosežek! In ne samo za Luka, temveč za slovensko plezanje, Slovenijo in pa seveda tudi za nas!

Klemen Humerca, načelnik

V finalu je najbolje plezal Sam Avezou (FRA), 2. je bil Dohyun Lee (KOR) in 3. Adam Ondra (CZE). Pri ženskah je bila najboljša Brooke Raboutou (USA), 2. Miho Nonaka (JPN) in 3. Erin Mcneice (GBR).

Luka Potočar se je uvrstil na olimpijske igre v Parizu 2024.

Rezultati.

04Jul/24
Foto: www.drustvo-korenjak.si

Državno prvenstvo 2024 (B), Log

V soboto so najprej potekale kvalifikacije za članice in člane ter mladinke in mladince. Tokrat je manjkala večina najboljših tekmovalcev, ki so se v Budimpešti borili za uvrstitev na olimpijske igre. V finale sta se uvrstila oba naša predstavnika: Matic Kotar in Gorazd Jurekovič. Pri članicah pa se Tinki Rakar in Maksi Tišler Močnik ni uspelo uvrstiti in sta bili 12. in 13. Pri mladincih je Gorazd s štirimi vrhovi zmagal, pri mladinkah pa nismo imeli predstavnice.

Med mlajšimi deklicami smo na tekmi imeli 3 predstavnice. Najboljše se je odrezala Lara Štremfelj, z osmimi vrhovi ter devetimi bonusi si je priplezala 9. mesto. Z dvema vrhovoma in conama manj je bila Mina Budkovič na 21., Zala Feltrin pa je dosegla 3 vrhove in 4 bonuse ter bila 38.

Med mlajšimi dečki je odlično, a z nekaj težavami v slabu, ki ga v Logu ne manjka, plezal Tibor Mohar. Preplezal je sedem balvanov kar je bilo dovolj za 9. mesto. Gal Justin je preplezal dva balvana in končal na 33. mestu. (napisal: Nejc Primc)

Zvečer je sledilo še finale članic in članov. Pri članih je bilo za zmago potrebno preplezati 2 vrhova, med prvimi tremi so zato odločali poskusi. Najmanj jih je potreboval Lovro Črep (Šaleški AO), srebrn je bil Jaka Jaki (DRPK) in bronasti pa naš Matic. Gorazd je končal tik pod stopničkami na 4. mestu. Matic je osvojil tudi skupno 3. mesto v sezoni. Pri članicah je bila najboljša Katja Debevec (PK Scena), 2. Jennifer Eucharia Buckley (PK Scena) in 3. Julija Kruder (ŠPO Celje).

V nedeljo zgodaj zjutraj so s tekmovanjem začele naše cicibanke: Mina Tomažin, Jera Arh in Nina Rodman. Vse so lahko zadovoljne s plezanjem, saj je vsaka naredila nekaj dobrih poizkusov. Preplezale so 5 oz. 6 balvanov. Mina je bila 9., Jera 11. in Nina 15.

Sledila je tekma starejših deklic, kjer so plezale Nika Pretnar, Eva Zupan, Iris Markizeti, Iza Jeran-Pirih in Marija Ponikvar. Balvani so bili v te kategoriji zelo težki. Nika je bila 19., Iris 25., Marija 26., Iza 28. in Eva 31. Nadaljevali so starejši dečki, kjer je najbolje plezal David Maler. Bil je 11. s 4 vrhovi. Rene Kokalj je bil 15., Lev Oskar Mohar pa 26.

Pri kadetinjah sta se v večerni finale uvrstili Tinka Rakar s 7 vrhovi in Maksa Tišler Močnik s 5 vrhovi. Zelo blizu finala, na 9. mestu, je končala Ana Koselj. Tinka je v finalu zmagala, Maksa pa je bila 6. (napisal: Jure Primc)

Rezultati, foto.

22Jun/24

Luka Potočar z vozovnico za olimpijske igre

Naš športni plezalec Luka Potočar se je v Budimpešti uvrstil na olimpijske igre v Parizu! Na drugem delu kvalifikacij se sicer ni uspel uvrstiti v finale, ampak rezultat je bil vseeno dovolj dober za uvrstitev na olimpijske igre. Poleg njega se je uvrstila tudi Mia Krampl.

Vita Lukan je bila v polfinalu 18., kar pa na koncu na žalost ni bilo dovolj za olimpijske igre.

K uvrstitvi je veliko prispeval tudi trener Domen Švab in ostali v strokovnem delu ekipe slovenske reprezentance. Čestitke!

foto: Slovenia Olympic Team (instagram)

20Jun/24

Državno prvenstvo 2024 (T), Koper

Drugi vikend v juniju (8. in 9.) se je v plezalnem centru Plus Climbing v Kopru odvijalo tekmovanje državnega prvenstva. Tekmovanje so v soboto ob 10. uri otvorili starejši dečki ter deklice in pa kadeti ter kadetinje.

V kategoriji starejših dečkov in deklic nas je tokrat zastopalo 5 deklet in 2 fanta, in sicer Iris Markizeti in Rene Kokalj, ki sta oba zasedla 15. mesto. Marija Ponikvar, Eva Zupan, Nika Pretnar, Iza Jeran Pirih in Lev Mohar Oskar, ki so v tem vrstnem redu zasedli sledeče rezultate: 20., 23., 25., 27. in 28. mesto.

Med kadeti žal nismo imeli predstavnika, so nas pa zato odlično zastopale kadetinje. Maksa Tišler Močnik je stopila na 2. stopničko zmagovalnega odra, Tinka Rakar, ki je prejela diplomo za 5. mesto in pa Ana Koselj, ki je bil kljub visokim željam na koncu zadovoljna z delitvijo 10. mesta.

Sledile so kvalifikacije za članice in člane. Prva od naših je plezala Vita Lukan, ki je prišla vse do zadnjega oprimka, ki pa ji ga na žalost ni uspelo zadržati, je pa zaključila na 1. mestu. Naslednji je za ŠPO Radovljica plezal Luka Potočar. Luka je brez večjih težav dosegel vrh, prevzel vodstvo in tam tudi zaključil kvalifikacije. Takoj za njim je nastopil Gorazd Jurekovič, ki je zaključil na višini 35+, torej že na zadnjem delu stene. Na koncu je bil odličen 8. Pri ženskah je naslednja plezala Maksa Tišler Močnik, ki je solidnim plezanjem končala na višini 31+ in končala na 16. mestu. Kot zadnja je od naših plezala še Tinka Rakar, ki je končala na višini 34 in na 14. mestu. Tako sta se v finale uvrstila samo Vita in Luka. Finale je bil zaradi vročine prestavljen na kasnejšo uro. V najprej je nastopila Vita, ki je z nepričakovanim zdrsom roke končala na 6. mestu (višina 29+). Takoj za njo je plezal še Luka, ki je plezal odlično in končal tik pod zadnjim oprimkom. To je bilo dovolj za 1. mesto. (napisal: Klemen Humerca)

Nedelja pa je bil dan za naše najmlajše plezalce. S tekmovanjem so ob 10.00 uri pričeli mlajši dečki in mlajše deklice, kjer je Tibor Mohar spet dokazal, da je dobro pripravljen in domov odšel s srebrno medaljo za 2. mesto. Gal Justin in Izak Műller pa sta si z nekoliko bolj sproščenim pristopom priborila 19. ter 22. mesto.

Dekleta so si po neučakanih urah čakanja na vrsto v konkurenci s 44 tekmovalkami kljub temu na obraz pričarala nasmehe. Lara Štremfelj je bila zadovoljna s svojim plezanjem in prisvojenim 8. mestom, Zala Feltrin in Mina Budkovič pa sta si priplezali 28., ter 32. mesto.

Ob 13.30 uri se je pričelo tekmovanje še zadnje kategorije in sicer cicibani in cicibanke. Jakob Fonda si je v malce ponesrečeni smeri, s precej dolgimi gibi, priplezal 10. mesto in odšel domov razočaran. Mina Tomažin, Nina Rodman in Jera Arh pa so v postavljenih smere zelo uživale in zasedle 7., 17. in 21. mesto. (napisala Eva Puhar)

Foto, rezultati.

05Jun/24

Državno prvenstvo 2024 (B), Bolder scena

1. in 2. junija je na Bolder Sceni v Ljubljani potekalo tekmovanje državnega prvenstva. Medtem ko so imeli plezalci mlajših kategorij na voljo 5 poskusov v vsakem od desetih balvanov, so bili člani in članice v svojih petih balvanih časovno omejeni.

Ob 9:00 so tekmo otvorili cicibani in cicibanke. V tej kategoriji so nas tokrat zastopala le dekleta, in sicer Nina Rodman, ki je za malo zgrešila diplomo in zasedla 7. mesto ter Gaja Kovačič, Mina Tomažin in Pika Manfreda, ki so v tem vrstnem redu zasedle sledeče rezultate: 11., 15. in 19. mesto.

Ob 11:30 so se v nekoliko spremenjenih balvanih pomerili mlajši dečki in mlajše deklice. Pri fantih je šel Tibor Mohar po Nininih stopinjah in z nekaj preveč poskusi dosegel 7. mesto. Gal Justin si je priplezal 28. mesto Izak Müller pa 31. Pri dekletih je bila Lara Štremfelj prav tako 31. (napisala: Hana Humerca)

Po koncu tekmovanja za mlajše dečke in deklice so bili na vrsti člani in članice. Luka Potočar in Matic Kotar sta osvojila vse vrhove in se suvereno uvrstila v finale, medtem ko je Gorazd Jurekovič na enem izmed balvanov padel pri stabiliziranju zadnjega oprimka in tako tekmo končal s štirimi vrhovi na 7. mestu. Pri puncah je od naših članic v finale napredovala le Vita Lukan, ki je osvojila 4 od 5 vrhov, preostalim pa je do finala zmanjkalo še nekaj izkušenj in treninga. Maksa Tišler Močnik je z dvema vrhovoma končala na 12. mestu, Tinka Rakar, ki se ji je nastop ponesrečil, je tekmo zaključila na 22. mestu, Ana Koselj pa je osvojila 22. mesto. Večerni finale je postregel s super vzdušjem, ki si ga najboljši tekmovalci tudi zaslužijo. Nedvomno je k temu pripomogel tudi nastop Janje Garnbret, ki je ponovno suvereno zmagala.

Vita se v balvanih, ki so bili za razliko od kvalifikacij bolj koordinativno naravnani, ni najbolje znašla in je tudi vzpon v zadnjem, nekoliko bolj fizičnem balvanu, ni spravil višje od 5. mesta. Pri fantih je Matic ponovno opravil vrhunsko delo in dokazal, da postaja na tekmah vedno zanesljivejši. Preplezal je 3 balvane in se na koncu veselil 2. mesta. Luka v finalu na žalost ni ponovil odlične predstave, ki jo je pokazal v kvalifikacijah in zasedel 6. mesto. Po 20 letih tekmovanja pa je svoje nastope na državnih tekmovanjih z zmago sklenil Gregor Vezonik, kar je bila pika na i celotnemu dnevu. 

V nedeljo so s tekmovanjem kvalifikacij pričele srednje kategorije: starejše deklice in dečki ter kadetinje in kadeti. V kategoriji starejših deklic smo imeli pet predstavnic. Dekleta so se borila do zadnjega atoma moči. Iza Jeran Pirih, Nika Pretnar in Iris Markizeti so si delila 22. mesto. Marija Ponikvar in Eva Zupan pa 33. mesto.

Pri starejših dečkih je bilo potrebno preplezati vseh osem balvanov za finale. Jakob Kovačič je preplezal vse balvane. Vendar naredil en poizkus preveč ter za eno mesto zgrešil finale. Zasedel je 9. mesto. David Maler je zasedel 15. mesto, Oskar Lev Mohar 26. mesto ter Rene Kokalj 28. mesto.

S tekmovanjem so nadaljevale kadetinje. Vse tri predstavnice so se uvrstile v finale. Maksa, Tinka ter Ana. Postavitev finalnih balvanov, je bila na visokem nivoju in gledalci smo lahko uživali v super šovu. Prva je s svojim nastopom začela Ana, ki je osvojila 2 coni in na žalost ni napredovala po rezultatski lestvici ter tako tekmo zaključila na 8. mestu. Tudi Tinka in Maksa bi lahko v finalu pokazali nekoliko več, ampak na koncu sta obe osvojili po en vrh, kar je zadostovalo za 2. oziroma 4. mesto. Da pa balvani niso bili pretežki, pa je dokazala Lana Gorič, ki je suvereno zmagala z vsemi osvojenimi vrhovi. Kljub ne najboljšem plezanju, je bil rezultatski izkupiček na koncu dneva dokaj soliden. (napisala: Vita Lukan in Luka Štefan)

Rezultati, foto 1. dan, foto 2. dan.

04Jun/24

Zahodna liga 2024 (T), Plezalni center Ljubljana

25. maja se je v Plezalnem centru Ljubljana (PCL) odvijala še zadnja tekma Zahodne lige v letošnji sezoni. Plezalo se je na zunanji steni, tekmovalci so se pomerili v težavnosti, vsak je imel dve smeri.

Ob 8:30 zjutraj je začela najmlajša kategorija, mlajši cicibani, kjer sta naš klub zastopala dva predstavnika. Oba sta plezala odlično. Ožbej Zupan je dosegel 6. mesto, Jakobu Fondi pa kljub temu, da je preplezal obe smeri, čas ni bil naklonjen, zato mu je pripadlo 2. mesto. Namreč, če več plezalcev doseže vrh, se naredi razporeditev na podlagi časa: najhitrejši plezalec je prvi, drugi plezalec je drugi najhitrejši in tako naprej.

Ob 10:30 so s tekmovanjem pričele mlajše in starejše cicibanke. Med mlajšimi se je 6. mesta veselila Zala Mordej. Kot da bi se med sabo dogovorile, so 14., 15. in 16. mesto dosegle Anika Šolar, Iva Lavtar Mikanovič in Neža Šolar.

Pri starejših cicibankah smo imeli 7 predstavnic. V prvo deseterico sta se prebili Mina Tomažin s 5. mestom in Pika Manfreda z 10. mestom. Sledile so jima Nina Rodman s 13. mestom, Jera Arh s 16. mestom in Gaja Kovačič s 17. mestom. S hudo konkurenco sta se borili tudi Nika Cilenšek in Zala Dolenc, ki sta si priplezali 54. in 55. mesto.

Ob 15:00 so se na steno podale mlajše in starejše deklice ter kadetinje. Pri starejših deklicah nas je zastopala Marija Ponikvar. Med njeno prvo smerjo se je vreme nekoliko poslabšalo in navijači so morali odpreti dežnike, a Marije to ni zmotilo in priplezala si je odlično 5. mesto. Tudi pri mlajših deklicah smo imeli le eno tekmovalko, in sicer Laro Štremfelj, ki je dosegla 10. mesto. Ker pa so se dekleta v njeni kategoriji tako dobro držale oprimkov, so morali štart naslednje kategorije zamakniti za kar eno uro.

Ob 19:00 je nazadnje le prišel na vrsto naš mlajši deček Tibor Mohar, ki je kot za šalo preplezal prvo smer. Z drugim vzponom si je zagotovil 1. mesto in na koncu domov odnesel zlato medaljo. 

Hvala ekipi PCL za super organizacijo, vremenu, ki je kar zdržalo, in seveda našim plezalcem za plezalno predstavo. (napisala: Hana Humerca in Gregor Senica)

Foto, rezultati.

04Jun/24

Državno prvenstvo 2024 (T), Plezalni center Slovenska Bistrica

Prvo tekmovanje državnega prvenstva v težavnosti je potekalo v Slovenski Bistrici. Sobotno dogajanje se je začelo s kategorijami starejših dečkov/deklic ter kadetov in kadetinj. Naše barve so zastopale Marija Ponikvar (14.), Iris Markizeti (18.), Nika pretnar (24.), Iza Jeran Pirih (24.) in Eva Zupan (24.) pri starejših deklicah ter Rene Kokalj (8.) in Jakob Kovačič (12.) pri starejših dečkih. Pri kadetinjah je Maksa Tišler Močnik dosegla 3. mesto, sledila ji je Tinka Rakar na 4. mestu in Ana Koselj na 7.

V članski konkurenci sta se odlično odrezala Luka Potočar s prvo zmago v letošnjem letu, ter Vita Lukan s 3. mestom. Dobro je plezal tudi Gorazd Jurekovič, ki je zasedel 4. mesto. Tinka in Maksa sta v članski konkurenci končali na 11. in 13. mestu. Gorazd je zmagal tudi v mladinski konkurenci. (napisal: Domen Švab)

V nedeljo so tekmovanje začeli mlajši dečki in deklice. Od naših so tekmovali Tibor Mohar, Izak Müller, Lara Štremfelj in Zala Feltrin za katero je bila to 1. tekma državnega prvenstva. Plezali so dve smeri, ki sta bili za najboljše malo prelahki in je bili zato več zmagovalcev in zmagovalk. Tibor je suvereno preplezal obe smeri in si delil 1. mesto. Lara je dosegla 16. mesto, Zala in Izak pa 26. Popoldne so tekmovali cicibani in cicibanke. Tokrat se je s 5. mestom najbolje uvrstila Gaja Kovačič, ki je zelo dobro plezala v obeh smereh in s tem dosegla svojo najboljšo uvrstitev. Do stopničk ji je zmanjkalo samo nekaj gibov. Svojo prvo tekmo DP je zelo dobro odplezal tudi Jakob Fonda. S preplezano prvo smerjo in dobrim rezultatom v drugi je dosegel 6. mesto. Nina Rodman je bila 11., Jera Arh 13., Mina Tomažin 14. in Pika Manfreda 26.

Naslednji vikend sledi balvanska tekma v Bolder Sceni. (napisal: Jure Primc)

Foto, rezultati.