16Maj/22

Zahodna liga 2021/22 (T), Žirovnica

V soboto, 14. 5. 2022 je v Žirovnici potekala predzadnja tekma Zahodne lige v težavnosti. S tekmovanjem so zjutraj ob 9:00 pričeli mlajši in starejši cicibani. Imeli smo 9 predstavnikov v teh dveh skupinah. Vsak je splezal dve smeri. Pri mlajših cicibanih se je najbolje odrezal Jakob An Palovski, ki je dosegel 11. mesto. Na 15. mesto se je uvrstil Jakob Fonda, 26. mesto Domen Šlegel in takoj za njim na 27. mestu Matevž Višnar. 34. mesto pa je dosegel Martin Resman.

Pri starejših cicibanih je na stopničke stopil Tibor Mohat, ki je osvojil 3. mesto. Gal Justin pa je za las zgrešil diplomo in se uvrstil na 9. mesto. 17. mesto je dosegel Izak Müller in 34. Urh Šanca.

Za cicibani pa so bile ob 12:00 na vrsti mlajše in starejše cicibanke. Iz našega kluba jih je bilo 15. Pri mlajših cicibankah sta diplomi prejeli Pika Manfreda na 6. mestu in Gaja Kovačič na 8. mestu. Tomažin Mina je dosegla 11. mesto, Nina Rodman 14. mesto. 30. in 31. mesto pa sta osvojili Jera Budkovič ter Ronja Zalokar. Nika Cilinšek je osvojila 40. mesto.

Pri starejših cicibankah se je Lara Štremfelj povzpela na tretjo stopničko. Diplomo je prejela Mina Budkovič za doseženo 8. mesto. Naja Pretnar si je priplezala 23. mesto, Hana Mencinger 38., Eva Robič 45., Veronika Koselj 56., Daša Dežman 65. in Eva Golc 73. mesto. (napisala: Tanja Železnik)

Med mlajšimi dečki smo imeli 4 predstavnike. Najboljši med njimi je bil Rene Kokalj, ki je zasedel 9. mesto. Sledili so mu Jakob Kovačič na 15. mestu, David Maler na 20. in Lev Oskar Mohar na 26.

Tako med starejšimi dečki kot tudi med kadeti smo imeli po enega tekmovalca. Med starejšimi dečki je Jan Resman na svojem debitantskem nastopu dosegel 25. mesto. Žiga Bertoncelj pa je med kadeti za las zaostal za stopničkami in končal na nehvaležnem 4. mestu.

V kategoriji mlajših deklic nas je zastopalo 6 deklet. Iza Jeran Pirih in Marija Ponikvar sta si priplezali mesto v deseterici. Iza je bila 7., Marija pa 10. Eva Zupan je dosegla 15. mesto, Nika Pretnar 19., Tia Justin 30. in Iva Eržen 33.

Med starejšimi deklicami je plezala Ana Koselj, ki je dosegla 2. mesto. Srebrno medaljo si je priplezala tudi Pavla Ponikvar v kategoriji kadetinj. V slednji kategoriji je plezala še Ela Glavač, ki je končala na 10.mestu.

Vsem tekmovalcem čestitamo. (napisala: Mojca Eržen)

Vsi rezultati in fotografije.

10Maj/22

DP 2022 (B), Log, mlajše in srednje kategorije

V deževni soboti je potekalo tekmovanje za srednje kategorije v balvanih. Najprej so s kvalifikacijami pričeli plezati starejše deklice in starejši dečki. Tokrat med dečki nismo imeli svojega predstavnika. Med deklicami se je v finale uvrstila samo Tinka Takar, kot edna je preplezala vse balvane. Ana Koselj je kljub odličnemu plezanju za las zgrešila finale. Zasedla je 8. mesto. Maksa Tišler Močnik ni imela svojega dne, zasedla je 14. mesto.

Sledile so kvalifikacije za kadetinje in kadete. Pri dekletih je Maja Arnež žal zaradi poškodbe gležnja morala tekmovanje zaključiti po vsega 20 minutah plezanja. Zasedla je 17. mesto. Ela Glavač je zasedla 12. mesto. Pri fantih sta se Gorazd Jurekovič in Tanej Cerar Božič zanesljivo uvrstila v finale.

Po krajšem premoru je sledilo finale za starejše deklice. Odlično plezanje s kvalifikacij je Tinka Rakar prenesla tudi v finale. Kot edini je uspelo preplezati tri balvane, kar je zadostovalo za 1. mesto.

Nato smo spremljali še finale kadetov. Balvani so bili precej težji kot v kvalifikacijah. Gorazd Jurekovič, je uspel preplezati dva balvana na zadnjem balvanu pa padel z vrha in s tem tekmovanje zaključil na 2. mestu. Tanej Cerar Božič je kljub borbi do zadnjega atoma moči je uspel preplezati en balvan, kar je zadostovalo za nehvaležno 4. mesto. (napisal: Luka Štefan) 

V nedeljo je bilo tekmovanje mlajših kategorij. Nastopilo je kar 15 plezalk in plezalcev iz našega kluba. Cicibani in cicibanke so tokrat imeli precej lahke balvane, tako da je bilo treba za uvrstitev med prvo polovico preplezati vseh 10 balvanov. Odločali so poskusi. Najbolje od naših je plezal Tibor Mohar, ki je bil odličen 2. Malo več poizkusov je porabil Gal Justin, ki je bil 7. Izak Müller je bil 22. Pri cicibankah sta se Lara Štremfelj in Mina Budkovič uvrstili na 11. in 12. mesto. Naja Pretnar je bila 17.

Mlajši dečki in deklice so tekmovali na težjih balvanih, zato so se borili do zadnje minute in porabili vse poizkuse. Pri deklicah je bila najboljša Marija Ponikvar, ki je bila 11. (6 vrhov), Iza Jeran Pirih je bila 20. (5 vrhov), Nika Pretnar 24. (4 vrhovi), Eva Zupan 26. (4 vrhovi) in Tia Justin 27. (3 vrhovi). Pri dečkih je Jakob Kovačič preplezal 6 balvanov in se uvrstil na 6. mesto. Rene Kokalj in David Maler sta bila 10. in 11., Lev Oskar Mohar pa 14.

Sledi nekaj težavnostnih tekem, prva bo že naslednjo soboto v Žirovnici.

Celotni rezultati, fotografije.

04Maj/22

Državno prvenstvo za srednje šole 2022

Objavljamo še kratko poročilo s srednješolskega tekmovanja v plezanju. Na žalost smo rezultate dobili dokaj pozno. Tekmovanje je potekalo 20. in 21. aprila na steni Škofijske gimnazije v Ljubljani. Prvi dan so tekmovali plezalci z licenco, drugi dan pa tisti brez.

Iz našega kluba sta nastopila dva tekmovalca, oba pri tekmovalcih z licenco. To sta Hana Humerca in Gorazd Jurekovič. Hana je bila v kategoriji dijakinje, letnik 2003 in 2004, druga. Gorazd pa je v kategoriji dijaki, letnik 2005 in mlajši, zmagal. Čestike!

Rezultati: licencirani, nelicencirani.

29Apr/22

Evropski mladinski pokal 2022, Soure (POR), balvani

23. in 24. aprila je na Portugalskem potekala druga tekma evropskega mladinskega pokala. Na začetku sezone so na sporedu najprej balvanske tekme in tudi na Portugalskem se je tekmovalo v balvanih. Slovenska mladinska reprezentanca se je na pot tokrat podala s 13 tekmovalci. Med njimi so bili predstavniki ŠPO-ja: Tinka Rakar (YB), Gorazd Jurekovič (YA) in Tanej Cerar Božič (YA).

V soboto so potekale kvalifikacije za vse kategorije. Tudi na tej drugi tekmi se nikomur od predstavnikov ŠPO-ja ni uspelo uvrstiti v finale. Ponovno je bil najbližje Gorazd z 12. mestom, Tanej je bil 22. in Tinka 20. Od ostalih slovenskih predstavnikov so se v finale uvrstili: Lovro Črep, Timotej Romšak in Lucija Tarkuš v kategoriji Juniors, Sara Čopar in Lina Funa pri Youth A in Jennifer Buckley pri YB.

V nedeljo se je v finalu najbolje uvrstila Sara, ki je bila 2. Jennifer in Lina sta bili 3., Lovro Črep pa 4. Bravo!

S tem je balvanski del končan. Naslednja tekma bo v Imstu in v težavnosti. Držimo pesti še naprej!

Celotni rezultati.

22Apr/22

Sejem rabljene plezalne opreme (podaljšano)

Pozdravljeni!

V ŠPO-ju, smo se odločili prirediti mini sejem rabljene plezalne opreme, saj verjamemo, da imate doma kakšne premajhne plezalke/pas ali pa bi otroku najraje kupili rabljeno opremo, ker jo hitro preraste. 🙃


🗓🕑Sejem bo potekal 22. aprila v gimnastični telovadnici, med 14:30 in 17:30

Sejem podaljšujemo še na jutri -> 23. april med 9:30 in 11:30.


Če pa se opreme želite le znebiti, jo prinesite (oz. jo prinese otrok) na trening do 22. aprila in jo izročite trenerju, če se le da, pa raje vidimo, da jo prinesete prej. Oprema (plezalni pas ali plezalke) naj bo v vrečki na kateri imate napisano vaše IME in PRIIMEK (lahko otrokovo), OZNAKA VELIKOSTI OPREME in CENA
Po koncu sejma na treningu prejmete denar ali pa opremo, v primeru, da ni bila prodana. 

Se vidimo!😃
Lep pozdrav, trenerji

13Apr/22

Evropski mladinski pokal 2022, Chambery (FRA), balvani

Istočasno kot prva tekma svetovnega pokala, je v Franciji potekala prva tekma evropskega mladinskega pokala. Plezalo je tudi 15 slovenskih tekmovalcev.

V kategoriji Youth A se nobenemu od slovenskih predstavnikov ni uspelo uvrstiti v finale. Pri dečkih je bil najboljši 12. Gorazd Jurekovič, pri dekletih pa 19. Zala Mlakar Starič. Lina Funa je bila 21., Rosa Rekar 37., Luka Jerman 20., Tanej Cerar Božič pa je bil na svoji prvi tekmi evropskega pokala 32. Pri dečkih je zmagal Julian Wimmer (AUT), 2. je bil Slav Kirov (BUL) in 3. Tolani Etchar (FRA). Pri deklicah pa je bila prva Sabina van Essen (NED), 2. Anastasia Kobets (UKR) in 3. Kaina Viviand (FRA).

V kategoriji Youth B smo v finalu gledali Jennifer Buckley in Tinko Rakar. Maruša Podobnik se ni uvrstila v finale in je končala na 27. mestu. V finalu je Jennifer končala na 5., Tinka pa na 8. mestu. To je bil tudi za Tinko prva tekma evropskega pokala. 1. je bila Louise Puech Yazid (FRA), 2. Julia Benach Zubero (ESP) in 3. Flora Oblasser (AUT). Pri dečkih je bil v finalu samo Anej Koštomaj. Lan Čreslovnik je bil 21., Denis Trošt pa 37. Zmagal je Samuel Richard (FRA), 2. je bil Boyan Kirov (BUL) in 3. Lukas Mokrolusky (CZE). Anej je bil na koncu 10.

V kategoriji Juniors smo imeli samo eno predstavnico, Lucijo Tarkuš, ki se je tudi uvrstila v finale. Pri dečkih smo imeli dva predstavnika, izmed katerih se je v finale uvrstil Timotej Romšak, Lovro Črep pa je bil 35. Pri deklicah je zmagala Selma Elhadj Mimoune (FRA), 2. je bila Agathe Calliet (FRA), 3. Lucie Watillon (BEL) in 4. Lucija Tarkus (SLO). Pri dečkih pa je bil najboljši Emil Zimmermann (GER), 2. Thorben Perry Bloem (GER) in 3. Paul Brand (NED). Timotej je bil 8.

Čestitke vsem skupaj, še posebej vsem debitantom!

Naslednja tekma bo potekala 23. in 24. aprila na Portugalskem.

Rezultati, fotografije in video posnetki tekme.

12Apr/22

DP 2022 (B), Log

Članske kvalifikacije na Logu so potekale v ekstremnih vremenskih razmerah. Ob sneženju se je od naših članov samo Luku Potočarju uspelo uvrstiti v večerni finale. Vita Lukan je po neprepričljivem nastopu zasedla končno 9. mesto. Tanej Cerar Božič je z 1 vrhom in 4 conami priplezal do 12. mesta, članski debitant Gorazd Jurekovič, pa je zasedel 15. mesto. Pri dekletih sta plezali še Eva Puhar (14.) in Hana Humerca (19.). V finalu je Luka z enim preplezanim balvanom končal na 6. mestu. (napisal: Domen Švab)

Članice:

 1. Garnbret Janja (Šaleški AO)
 2. Rakovec Lučka (PK FA)
 3. Čopar Sara (ŠPO Celje)

Člani:

 1. Kruder Jernej (ŠPO Celje)
 2. Bergant Martin (PK Škofja Loka)
 3. Lovenjak Sudar Zan (PK Scena)

Mladinke:

 1. Debevec Betka (PK Kamnik)
 2. Puhar Eva (ŠPO Radovljica)
 3. Tarkuš Lucija (AK Impol Slovenska Bistrica)
 4. Humerca Hana (ŠPO Radovljica)

Mladinci:

 1. Romšak Timotej (PK Kamnik)
 2. Črep Lovro (Šaleški AO)
 3. Verbuč Grega (Šaleški AO)

Naš novi član Matic Kotar, se tekme na žalost ni mogel udeležiti zaradi bolezni.

Po članskih kvalifikacijah so bili na vrsti cicibani in cicibanke. Za mnoge je bila to prva tekma državnega prvenstva. Izak Müller je preplezal 5 balvanov in bil 14., Gal Justin pa 4 balvane in bil 17. Za svoje prvo tekmo DP, sta lahko zadovoljna. Tibor Mohar ima že nekaj izkušenj in je tudi zelo dobro plezal. Z 9 vrhovi se je uvrstil na odlično 4. mesto, do stopničk mu je zmanjkal samo 1 bonus. Pri cicibankah so tekmovale Mina Budkovič, ki je odlično plezala in s 6. mestom dosegla svojo najboljšo uvrstitev. Če ji ne bi zmanjkalo poizkusov bi se uvrstila še višje. Dobro je šlo tudi Lari Štremfelj, ki je bila 12. Zadnji balvan je na žalost splezala malo po zaključku tekme. Svojo sploh prvo tekmo je uspešno zaključila Naja Pretnar, preplezala je 2 balvana in 4 bonuse, kar je bilo dovolj za 15. mesto.

Naslednji so plezali mlajši dečki in deklice, ki so imeli zelo težke balvane. Od naših je bil najboljši Jakob Kovačič na 7. mestu, preplezal je 3. David Maler je bil 15. (2 vrhova), Rene Kokalj 16. (1 vrh) in Lev Oskar Mohar 19. (1 vrh). Tekmovalo je tudi 5 deklic. Iza Jeran-Pirih je bila 14. s preplezanima 2 balvanoma, Marija Ponikvar je bila 17., Nika Pretnar 22., Tia Justin 23. in Eva Zupan 24.

Na tekmi je bilo super vzdušje in zanimivi balvani. Naši tekmovalci so imeli nekaj težav predvsem s stopanjem po majhnih (plastičnih) oprimkih in z dinamičnimi gibi. Bomo natrenirali do naslednjič 💪 (napisal: Jure Primc)

V nedeljo nas je že precej zgodaj, med kvalifikacijami starejših dečkov in deklic, razveselilo sonce in veliko bolj primerne temperature kot v soboto. V tej kategoriji so nas zastopali Nejc Jeran Pirih, Maksa Tišler Močnik, Ana Koselj in Tinka Rakar. Kvalifikacije so vsi odlično odplezali in napredovali v finale. K temu je zagotovo pripomogla tudi nova pridobitev v Podvinu – slab, saj je bilo kar nekaj balvanov postavljenih v plati.

Balvani v finalu so bili precej težji kot v kvalifikacijah. Maksa je z odličnimi prvimi poskusi prišla do 4. mesta, Ana z enim izmed redkih vrhov na zadnjem balvanu do 3., Tinki pa je zaradi napake zmaga ušla le za en poskus. Prva je bila Jennifer Buckley (DRPK).

Kljub težavam z blazinicami na prstih je dobro plezal tudi Nejc, končal je na 6. mestu. Zmagal je Lan Čreslovnik (ŠD Balvanija).

Tekmo so nadaljevali kadeti in kadetinje. Pri dekletih so iz ŠPO Radovljica plezale Ela Glavač, Pavla Ponikvar in Maja Arnež. Maja se je edina uvrstila v finale in končala na 7. mestu. Pavla je bila 14., Ela pa 17.

Pri fantih sta se Gorazd Jurekovič in Tanej Cerar Božič zanesljivo uvrstila v finale. Tanej je z zanimivim beta-breakom na prvem finalnem balvanu (izpustil je skoraj polovico bolderja) prišel do brona, Gorazd pa zaradi nekaj preveč poskusov žal ni ubranil prvega mesta iz kvalifikacij, na koncu je bil drugi. (napisal: Nejc Primc)

Vsi rezultati, fotografije.

11Apr/22

Svetovni pokal 2022, Meiringen (SUI), balvani

V švicarskem Meiringen-u je ta vikend potekala prva tekma letošnjega svetovnega pokala. Ženske in moški so se pomerili v balvanih. Slovenska reprezentanca je štela 13 članov. Med njimi sta bila tudi naša Vita Lukan in Matic Kotar.

V petek so potekale kvalifikacije. V obeh kategorijah je v polfinale napredovalo 20 tekmovalk in tekmovalcev. Pri ženskah je najbolje plezala Janja Garnbret (SLO), ki je preplezala vseh 5 balvanov. Od ostalih naših predstavnic se v polfinale ni uvrstila nobena druga. Končale so takole:

23. Vita Lukan,
25. Mia Krampl
37. Sara Čopar
39. Lučka Rakovec
43. Julija Kruder
47. Katja Debevec.

Moški so začeli bolje. V polfinale so se uvrstili štirje predstavniki. Najbolje je plezal Zan Lovenjak Sudar, ki je kvalifikacije tudi končal na 1. mestu. Uvrstili so se še Gregor Vezonik, Anže Peharc in Jernej Kruder. Martin Bergant je končal na 25., Matic Kotar pa na 47. mestu.

V soboto so plezale ženske. Dopoldne polfinale in zvečer finale. V večerni finale se je uvrstilo 6 tekmovalk, med njimi je bila tudi Janja Garnbret. Tudi v finalu je plezala najbolje in zmagala. Na 2. mestu je bila Natalia Grossman (USA) in na 3. Andreja Kumin (SUI).

V nedeljo pa so prišli na vrsto še moški. Od naših polfinalistov se na žalost nikomur ni uspelo uvrstiti v finale. Najboljši je bil Gregor Vezonik 13., Anže Peharc 17., Jernej Kruder 18. in Zan Lovenjak Sudar 20. V finalu je najbolje plezal Tomoa Narasaki (JPN), 2. je bil Yoshiyuki Ogata (JPN) in 3. Mejdi Shalck (FRA). Colin Duffy (USA) je imel veliko smole, saj je en balvan moral ponavljati. Sodniki so mu najprej priznali vrh, potem pa so si (najbrž zaradi pritožbe) premislili.

Prva tekma se na žalost za večino naših tekmovalcev ni izšla po pričakovanjih.

Prvič se je zgodilo, da so tekmovalcem pred kvalifikacijam razdelili fotografije balvanov in jim niso omogočili ogleda v živo. Tako so nekateri tekmovalci fotografije prejeli kasneje kot drugi in imeli manj časa za priprave.

Ravno tako je IFSC spremenil način spremljanja tekem svetovnih prvenstev. Od letos naprej ogledi tekem niso več brezplačni in jih ni mogoči gledati preko Youtube. To velja za Evropo in Latinsko Ameriko, vsi ostali kontinenti še vedno lahko spremljajo tekme brezplačno. Ta poteza je že izzvala veliko ogorčenja pri gledalcih. Zakaj taka neenakost? Gledalci bi z veseljem podprli tekmovalce, ampak naj bo za vse enako. Zmotil pa je tudi uradni razlog zakaj so se podali v tak format. Z namenom povečati gledanost tekem. To je nekako zgrešeno z vso logiko. Še vedno pa se lahko poslužimo VPN storitve 😉

Naslednja tekma bo šele 6. maja v Južni Koreji.

(foto: IFSC)

11Apr/22

Zahodna liga 2021/22, Kamnik, balvani

Tekma zahodne lige v Kamniku se je za starejše kategorije začela že v petek popoldne. To je pomenilo, da se je marsikdo ujel v kolonah proti Kamniku, a smo vsi iz našega kluba prišli (dovolj) zgodaj.

Tekmo so začela dekleta, kjer so nas predstavljale: Maksa Tišler Močnik in Ana Koselj (starejši deklici) ter Pavla Ponikvar in Ela Glavač (kadetinji). Ker sta obe kategoriji plezali skupaj je bilo, predvsem na težjih balvanih, kar nekaj vrste. Maksa in Ana sta končali tik pod stopničkami, na 4. in 5. mestu. Pavla je z odličnim plezanjem prišla do brona, Ela pa je z eno cono manj končala na 5. mestu.

Na precej podobnih balvanih so plezali še fantje. Med zelo izenačenimi kadeti je Žiga Bertoncelj, zaradi nekaj poskusov preveč pristal na 6. mestu.
(napisal: Nejc Primc)

Vsi rezultati.

Naslednje jutro, v soboto, pa je bilo v Plezalnem klubu Kamnik zopet pestro. Balvane so prve napadle mlajše cicibanke in našemu klubu priplezale naslednje rezultate:

9. mesto Nina Rodman,
13. mesto Mina Tomažin,
20. mesto Jera Arh,
32. mesto Ronja Zalokar.

Takoj za njimi pa so plezali mlajši cicibani, kjer smo imeli dva zastopnika. Domna Šlegla, ki je bil 9. in Jakob Ana Pavlovskega, ki je pristal na 15. mestu. Mlajših cicibanov je bilo le 20, zato so imeli fanti dovolj časa in prostora, da so lahko plezali umirjeno.
(napisala: Tanja Železnik)

V številčni kategoriji starejših cicibank (tekmovalo jih je kar 78) smo imeli 8 tekmovalk. Najboljša je bila Mina Budkovič na 6. mestu, sledila ji je Lara Štremfelj na 7. Obe sta, od skupno devetih balvanov, preplezali 8. Ločili so ju 4 poskusi. Naja Pretnar je za las zgrešila deseterico in končala na 12. mestu. Tekmovale so še Aurora Arh (27. mesto), Zala Feltrin (49. mesto), Neža Bole (52. mesto), Eva Robič (59. mesto) in Daša Dežman (71. mesto).

Pri starejših cicibanih se je vnel hud boj za prva mesta. Najboljša osmerica je namreč preplezala vseh 9 balvanov, zato so odločali poskusi. Medaljo najžlahtnejše kovine si je okrog vratu ovesil naš Tibor Mohar, ki je za vseh 9 vrhov potreboval 11 poskusov. V tej kategoriji sta tekmovala še Marcel Resman (45. mesto) in Urh Šanca (48. mesto).

Steno so nato spet zavzela dekleta in sicer kategorija mlajših deklic. Naša zasedba je bila številčna, tekmovalo je 9 deklet. Iza Jeran Pirih je dosegla 8 vrhov in tekmo končala na 9. mestu. Z enim vrhom manj ji je na 10. sledila Marija Ponikvar. Eva Zupan je dosegla 21. mesto, zastopale pa so nas še Iva Eržen (34. mesto), Tia Justin (37. mesto), Mina Resman (42. mesto), Stella Ažman (47. mesto) in debutantka na tekmah Zahodne lige Evelina Žlebnik (52. mesto).

Dan so zaključili mlajši dečki, kjer smo imeli 4 predstavnike. Tudi v tej kategoriji so odločali poskusi. Z vsemi preplezanimi balvani, a tremi poskusi več od zmagovalca, je Rene Kokalj dopolnil zmagovalne stopničke in tekmo zaključil na 3. mestu. David Maler je z enim vrhom manj dosegel 5. mesto. V deseterici nas je zastopal še Jakob Kovačič (10. mesto), Lev Oskar Mohar pa je tekmo zaključil na 18. mestu.

Vsem tekmovalcem iz srca čestitamo in se veselimo njihovih nadaljnjih uspehov.
(napisala: Mojca Eržen)

Vsi rezultati, fotografije.