22Feb/24

Domača tekma Zahodne lige 2024

Tradicionalno bom tudi letos organizirali tekmo Zahodne lige v balvanih. Tekma bo potekala 16. in 17. marca v veliki telovadnici Osnovne šole A. T. Linharta v Radovljici. Razpis z vsemi informacijami in urniki bo objavljen v kratkem. Štartne liste, rezultati in rezultati v živo bodo dosegljivi na strani zl.aokranj.com.

Vabljeni ste tudi prostovoljci, ki bi lahko pomagali pri pripravi in pospravljanju tekmovalnega prostora. Podatke za prijavo bomo objavili na spletni strani.

Vabljeni!

05Feb/24

Luka Potočar že 3. najuspešnejši športni plezalec leta

Planinska zveza Slovenije je 1. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2023. V športnem plezanju sta lovoriko znova osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar. Za Luka je to že tretji naslov.

Luka Potočar in Janja Garnbret, najuspešnejša športna plezalca leta 2023 (foto Vladimir Habjan, vir: pzs.si)

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih je med drugim prejele tudi Vita Lukan. Vita je v Brianconu dosegla svojo prvo zmago v svetovnem pokalu v težavnosti, prav tako je na tretjo stopničko stopila na tekmi SP v Kopru. V skupni razvrstitvi sezone v težavnosti je končala na tretjem mestu.

Prejemnice priznanj za vrhunske športnoplezalne dosežke na tekmovanjih Lucija Tarkuš, Mia Krampl in Vita Lukan ter prejemnici priznanj perspektivnim športnim plezalcem Rosa Rekar in Sara Čopar z generalnim sekretarjem OKS-ZŠZ Tomažem Jontesom in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem (foto Vladimir Habjan, vir: pzs.si)

Čestitke obema plezalcema in vsem ostalim nagrajencem. Res smo ponosni na vaju!

30Jan/24

Zahodna liga 2024 (B), Škofja Loka

Zadnji vikend v januarju je bil spet namenjen tekmi Zahodne lige. Tokrat smo plezali v Škofji Loki.

Sobota, 27. januarja, je bila namenjena mlajšim kategorijam. Mlajši cicibani in cicibanke so plezali istočasno. Med fanti smo imeli tri predstavnike. Najboljši je bil Jakob Fonda na 8. mestu, takoj za njim pa Ožbej Zupan, ki je za enako število osvojenih vrhov potreboval en poskus več. Ian Kos je bil 16.

Med puncami je bila naša najboljša Zala Mordej, ki je zasedla 6. mesto. Poleg nje pa so plezale še Anika Šolar (16. mesto), Neža Šolar (18. mesto) in Estera Oblak (21. mesto), ki se je na tekmi preizkusila prvič.

Potem so prišli na vrsto starejši cicibani. Naša predstavnika Jaka Zaman in Vid Erzetič (prav tako začetnika kar se tiče tekmovanj), sta zasedla 38. in 39. mesto.

Večino popoldneva pa so imele na voljo starejše cicibanke. V zelo številčni kategoriji 69 plezalk, v kateri so si kar 4 punce delile prvo mesto, smo imeli 6 predstavnic. Nina Rodman je zasedla 6. mesto, preplezala pa je vse balvane. Pika Manfreda in Gaja Kovačič, ki sta dosegli en vrh manj, sta se uvrstili na 10. in 14. mesto. Sara Štravs je bila 62., Iza Terseglav 63. in Nika Cilenšek 64.

Dan so zaključili mlajši dečki. Tibor Mohar si je priplezal 2. mesto, od samega vrha pa ga je oddaljil en poskus za cono. Izak Müller, ki je preplezal 7 balvanov, pa je bil 15. (napisala: Mojca Primc).

Nedeljsko dopoldne je bilo zaradi številčnosti tekmovalk namenjeno izključno mlajšim deklicam. Izmed 77 plezalk so predstavnice ŠPO Radovljica zasedle mesta: Lara Štremfelj 6., Budkovič Mina 9., Zala Feltrin 31. in Rebeka Šolar Dejanovič 35. Lari in Mini je obema ostal nepreplezan le en balvanski problem, Zali so ostali trije, Rebeki pa štirje.

Pri starejših deklicah so bile naše 3 tekmovalke zelo blizu skupaj. Najboljša je bila Iza Jeran Pirih s 14. mestom, sledili sta ji 16. Eva Zupan in 17. Marija Ponikvar. Vsem trem so ostali trije nepreplezani balvani, ki so bili res trd oreh.

Ob 16h je nastopila še zadnja kategorija, starejši dečki. Zastopal nas je samo 1 predstavnik. Še zadnjih 20 minut tekme je kazalo, da bo David Maler domov odnesel bronasto medaljo, ampak je bilo v tem času toliko preobratov, da se je na koncu moral zadovoljiti z osmim mestom. Največ napora je vložil v balvanska problema št. 9 in 8, ki pa se nikakor nista hotela vdati (napisal: Gregor Senica).

Čestitke vsem udeležencem in se vidimo na naslednji tekmi, ki bo v Kranju.

Rezultati sobota, nedelja; foto.

22Jan/24

Zahodna liga 2024 (T), Šenčur – starejše kategorije

En teden po mlajših kategorijah je s prvo tekmo Zahodne lige sezone 2024, začela še starejša polovica tekmovalcev.

V zelo številčni kategoriji starejših deklic, nastopalo jih je kar 80, se je naša Lara Štremfelj uvrstila na odlično četrto mesto, v deseterici pa je bila tudi Mina Budkovič z devetim mestom.

V kategoriji mlajših dečkov je Tibor Mohar z dvema vrhovoma suvereno zmagal. Na krstni tekmi pa so nastopili še Voranc Fartek (53. mesto), Oskar Bakonić (55. mesto) in Nejc Glivar (56. mesto).

Tri predstavnice smo imeli še v kategoriji starejših deklic, ki so si očitno smeri ogledale skupaj. Marija Ponikvar je zasedla 17. mesto, z isto višino, a 4 sekunde daljšim časom plezanja je bila Iza Jeran Pirih 18. Na 19. mestu pa je bila Eva Zupan.

Vsem tekmovalcem čestitamo za dobro tekmo! (napisal: Nejc Primc)

Rezultati, galerija.

17Jan/24

Zahodna liga 2024 (T), Šenčur – mlajše kategorije

Prva tekma Zahodne lige letošnje sezone je potekala 14. 1. 2024, v Šenčurju. Zaradi velikega števila prijav, so organizatorji en dan prepolovili v dva. Prvo nedeljo so zavzele mlajše kategorije. Začeli so mlajši cicibani, med katerimi smo imeli 3 predstavnike. Jakob Fonda se je povzpel na 2. stopničko in si priplezal srebrno medaljo. Ožbej Zupan in Ian Kos pa sta na svoji krstni tekmi osvojila odlično 9. in 13. mesto.

Istočasno so plezale tudi mlajše cicibanke. V kategoriji je tekmovalo 38 deklet, med njimi 5 naših. Najboljša je bila Iva Lavtar Mikanovič, ki je dosegla 7. mesto. Tik za deseterico je bila tudi Zala Mordej, na 12. mestu. Neža Šolar je dosegla 17. mesto, Anika Šolar 22. in Julija Jazbec Pogačnik pa 23.

Popoldne so prizorišče dobesedno zapolnile starejše cicibanke, saj jih je v kategoriji plezalo kar 87. Kar 3 naše tekmovalke so dosegle mesto v najboljši osmerici. Jera Arh je dosegla vrh ene smeri in tako bila 5., Mini Tomažin in Gaji Kovačič pa je do vrha zmanjkalo le malo, dosegli sta 7. in 8. mesto. Pika Manfreda je bila 13., kljub zelo dobri višini, ji jo je zagodel čas. Lana Zapušek je bila 60., Mia Vertačnik 62., Nika Cilenšek 65., Inti Štremfelj 68., Iza Terseglav 76., Sara Štravs 81., Zala Dolenc 86. in Luna Kožel Černe 87.

Tako kot pri mlajših cicibanih, so tudi starejši fanti in dekleta plezali hkrati. Med starejšimi cicibani smo imeli 4 predstavnike. Vsi štirje so se na tekmi pomerili prvič. Jaka Zaman je dosegel 38. mesto, Jaka Gartner 50., Andraž Horvat 52. in Vid Erzetič 55.

Vsem tekmovalcem iskreno čestitamo za uspehe in borbo, ki so jo pokazali v smereh (napisala: Mojca Primc).

Rezultati, fotografije.

Tekma za starejše kategorije bo v nedeljo, 21. 1. 2024. Vabljeni!

17Nov/23

Državno prvenstvo 2023 (B), Novo Mesto

V soboto, 11. 11 2023, je bila v Novem mestu zadnja tekma letošnjega državnega prvenstva. Tekmovalo se je na zelo zanimivih in ravno prav težkih balvanih. Začelo se je s kvalifikacijami starejših dečkov in deklic. Za finale pri deklicah je bilo treba preplezati 6 od 8 balvanov, kar je uspelo Maksi Tišler Močnik. Marija Ponikvar je bila 21., Eva Zupan in Nika Pretnar sta bili 26., Iza Jeran Pirih pa 28.

Pri dečkih je bil David Maler 22., Lev Oskar Mohar pa je predčasno zaključil zaradi poškodbe in bil 26. Pri cicibankah se je plezalo 10 balvanov. Najbolje je šlo Naji Pretnar, ki je splezala 7 balvanov in se uvrstila na 14. mesto. Nina Rodman je bila 26., Pika Manfreda 27. in Mina Tomažin 32. Sledil je finale deklic in dečkov. Maksa je plezalo odlično in edina uspela preplezati vse 4 balvane. Tako je zmagala tekmo v Novem mestu in v skupnem seštevku zasedla 2. mesto. (napisal: Jure Primc)

V nedeljo, 12. 11. pa so se pomerili še kadeti in kadetinje ter mlajši dečki in mlajše deklice. Najprej smo spremljali kvalifikacije kadetov in kadetinj, kjer so tekmovali Gorazd Jurekovič, Nejc Jeran Pirih, Ana Koselj in Tinka Rakar. Nejc je po kvalifikacijah tudi zaključil svoje tekmovanje in s tremi preplezanimi balvani končal na 12. mestu, ostali trije tekmovalci pa so se uvrstili v finale.

Sledili sta kategoriji mlajših dečkov in deklic, kjer so tekmovalci poskušali preplezati 10 balvanov. Najbolje se je odrezal Jakob Kovačič, ki jih je preplezal 6 in dosegel 6. mesto. Samo z enim poskusom razlike pa je Rene Kokalj dosegel 7. mesto. Tibor Mohar je tekmo končal na 11. mestu, Izak Müller pa na 26. Pri dekletih je Lara Štremfelj zasedla 23. mesto, Mina Budkovič pa 18. Čisto na koncu smo bili priče še skupni podelitvi balvanske sezone. Fantje so zasedli sledeče rezultate: Jakob Kovačič 4., Rene Kokalj 6., Tibor Mohar 8., Izak Müller 25. in Gal Justin 32. mesto. Pri dekletih sta si Mina Budkovič in Lara Štremfelj priborili 12. in 14. mesto.

Za tem so se na steno podali še naši finalisti. Tinka je preplezala vse 4  balvane, Ana pa 3 in sta s tem končali na odličnem 2. in 3. mestu. Gorazd pa je z vsemi preplezanimi balvani dosegel 1. mesto. V skupnem seštevku so dosegli naslednje rezultate: Tinka Rakar 2., Ana Koselj 3., Ela Glavač 18. Gorazd Jurekovič 1. in Nejc Jeran Pirih 18. mesto.

Dan smo zaključili s podelitvijo za najboljši klub letošnje sezone, kjer smo domov odnesli pokal za prvo mesto. (napisala: Hana Humerca)

Rezultati, fotografije.

04Nov/23

Red Bull Dual Ascent 2023

Končal se je še mali in veliki finale na jezu Verzasca v Švici. V malem finalu tekme Red Bull Dual Ascent sta se pomerila Petra Klingler (SUI) in Louna Ladevant (FRA) z Vito Lukan in Domnom Škoficem. Po zelo izenačenem plezanju je Vita naredila napako tik pod vrhom 5. smeri, vendar je zelo hitro ponovila smer. Domen jima je z odličnim plezanjem prinesel prednost, ko je kot prvi priplezal do vrha jezu. Tekma je bila zelo izenačena, vendar je na žalost kakšnih 10 metrov pod vrhom, Viti zmanjkalo moči. Tako sta se zmage in 3. mesta veselila Petra in Louna.

V velikem finalu sta se pomerila Jenya Kazbekova (UKR) in Alberto Ginés López (ESP) z Julijo in Jernejem Kruderjem. Gledali smo še eno napeto plezanje. Julija je naredila napako pri zadnjem skoku, vendar je tudi Jenya naredila napako skoraj pri zadnjem gibu. Jenya je nadaljevala s plezanjem in tako sta dobila kazensko točko. Če bi Julija nadaljevala s plezanjem bi oboji imeli po eno kazensko točko. Tako pa se je Julija spustila na začetek zadnje smeri in po dolgem počitku preplezala do vrha. Tako sta Kruderjeva letošnja zmagovalca. Bravo!

Povezava do posnetka tekme na redbull.com.

03Nov/23

Državno prvenstvo 2023 (T), Kranj

V soboto so v sklopu državnega prvenstva v težavnosti, potekali plezalni dnevi Kranja. Tokrat je bila to zadnja tekma v težavnosti za sezono 2023. V popoldanskih urah so s plezanjem pričele srednje kategorije.

Od naših tekmovalcev se je v steno prvi podal starejši deček Oskar Lev Tibor. Kmalu po začetku je naredil napako ter zasedel 24. mesto. V skupnem seštevku je prav tako osvojil 24. mesto.

V kategoriji starejših deklic smo imeli kar 5 predstavnic. Z najvišjo višino kvalifikacijah si je finale priborila le Maksa Tišler Močnik. Odlično plezanje je prikazala tudi v finalu, ter prvič v tej sezoni zmagala. V skupnem seštevku je osvojila 3. mesto. Ostale naše predstavnice se niso uvrstile v finale. Eva Zupan, Marija Ponikvar ter Iza Jeran Pirih so zasedle 24. mesto, Nika Pretnar pa 27. mesto. V skupnem seštevku je Eva zasedla 27. mesto, Izza 30. mesto, Marija 32. mesto in Nika 34. mesto.

S plezanjem so nadaljevali kadeti in kadetinje. Vsi naši predstavniki so se uvrstili v finale. Gorazd Jurekovič je med kadeti še enkrat dokazal, da je brez konkurence ter suvereno zmagal. Prav tako je zmagal tudi v skupnem seštevku. Naš drugi predstavnik Nejc Jeran Pirih je v finalu pridobil eno mesto ter na koncu zasedel 7. mesto. V Skupnem seštevku je zasedel 8. mesto.

Med kadetinjami je na stopničkah ponovno stala Tinka Rakar, ki osvojila je 3. mesto. Tudi v skupnem seštevku je osvojila 3. mesto. Ana Koselj je v zadnjih tekmah pokazala napredek ter tekmovanje zaključila na 6. mestu. V skupnem seštevku je sezono zaključila na 7. mestu (napisal: Luka Štefan).

Popoldne so s kvalifikacijami začeli članice in člani, ter mladinke in mladinci. Za naš odsek je nastopilo 7 plezalk in plezalcev. Vita Lukan je tekmo izpustila zaradi priprav na kvalifikacije za olimpijske igre. V kvalifikacijah je najbolje je plezal Luka Potočar, ki je skupaj z Martinom Bergantom, edini dosegel vrh. Postavitev smeri ni bila najbolj posrečena saj je bilo kar 5 četrtih mest. Ravno s 4. mestom sta se v finale uvrstila tudi Matic Kotar in Gorazd Jurekovič. Tanej Cerar Božič je končal na višini 22 in zasedel 17. mesto. V finalu sta najbolje plezala Martin Bergant (PK Škofja Loka) in Anže Peharc (AO Kranj), ki sta dosegla enako višino (43+). Luka je za čisto malo zaostal (43) in zasedel 3. mesto. Gorazd in Matic sta bila 8. in 9.

Pri članicah je od naših najbolje plezala Tinka Rakar, ki se je z 8. mestom tudi uvrstila v finale. Ana Koselj je bila 11., Hana Humerca pa 15. V finalu je Tinka pridobila eno mesto in tako končala na 7. mestu. Zmagala je Lučka Rakovec (PK FA).

Pri mladincih je Tanej Cerar Božič dosegel 6., Hana Humerca pa pri mladinkah 5. mesto.

Skupno si je pri članih Luka Potočar v težavnosti zagotovil 1. mesto, Matic Kotar je bil 5., Gorazd Jurekovič 9., Tanej Cerar Božič 19. in Domen Škofic 21. Pri članicah je bila Vita Lukan 5., Tinka Rakar 10., Hana Humerca 19. in Ana Koselj 20.

V nedeljo se je tekmovanje nadaljevalo s plezanjem mlajših dečkov in deklic. Imeli smo 7 predstavnikov: Rene Kokalj, Jakob Kovačič, Gal Justin, Izak Müller in Tibor Mohar pri dečkih, pri deklicah pa Lara Štremfelj in Mina Budkovič. Fantje so najprej plezali rdečo smer, punce pa rumeno. Odlično je plezal Rene, ki je suvereno preplezal rdečo smer, v rumeni pa je bil prav tako najboljši, saj je padel šele v zadnji plati. Tako je zmagal tekmo v Kranju in bil v skupnem seštevku težavnosti odličen 2. Čestitke!

Jakob in Tibor sta v obeh smereh prišla visoko in padla nekaj gibov pod vrhom. Tibor je bil 8., Jakob pa 10. Izak in Gal sta plezala dobro, oba pa bi lahko naredila nekaj gibov več. Bila sta 24. in 25. Lara in Mina sta v rumeni smeri žal padli malo prezgodaj, rdečo pa sta odplezali dobro. Lara je bila 19., Mina pa 25.

Pri cicibanih na žalost nimamo predstavnika, imamo pa 4 cicibanke. Pika Manfreda, Nina Rodman, Jera Arh in Mina Tomažin so plezale zelo podobno in vse prišle skoraj do iste višine. Padle so v prehodu iz previsa v plato. Največ gibov je naredila Pika, ki je bila 18., Nina je bila 23., Jera 27. in Mina 29.

Državno prvenstvo v težavnosti je zaključeno, sledi samo še balvanska tekma v Novem mestu (napisal: Jure Primc).

Rezultati, fotografije, skupni rezultati v težavnosti.