05Jun/24

Državno prvenstvo 2024 (B), Bolder scena

1. in 2. junija je na Bolder Sceni v Ljubljani potekalo tekmovanje državnega prvenstva. Medtem ko so imeli plezalci mlajših kategorij na voljo 5 poskusov v vsakem od desetih balvanov, so bili člani in članice v svojih petih balvanih časovno omejeni.

Ob 9:00 so tekmo otvorili cicibani in cicibanke. V tej kategoriji so nas tokrat zastopala le dekleta, in sicer Nina Rodman, ki je za malo zgrešila diplomo in zasedla 7. mesto ter Gaja Kovačič, Mina Tomažin in Pika Manfreda, ki so v tem vrstnem redu zasedle sledeče rezultate: 11., 15. in 19. mesto.

Ob 11:30 so se v nekoliko spremenjenih balvanih pomerili mlajši dečki in mlajše deklice. Pri fantih je šel Tibor Mohar po Nininih stopinjah in z nekaj preveč poskusi dosegel 7. mesto. Gal Justin si je priplezal 28. mesto Izak Müller pa 31. Pri dekletih je bila Lara Štremfelj prav tako 31. (napisala: Hana Humerca)

Po koncu tekmovanja za mlajše dečke in deklice so bili na vrsti člani in članice. Luka Potočar in Matic Kotar sta osvojila vse vrhove in se suvereno uvrstila v finale, medtem ko je Gorazd Jurekovič na enem izmed balvanov padel pri stabiliziranju zadnjega oprimka in tako tekmo končal s štirimi vrhovi na 7. mestu. Pri puncah je od naših članic v finale napredovala le Vita Lukan, ki je osvojila 4 od 5 vrhov, preostalim pa je do finala zmanjkalo še nekaj izkušenj in treninga. Maksa Tišler Močnik je z dvema vrhovoma končala na 12. mestu, Tinka Rakar, ki se ji je nastop ponesrečil, je tekmo zaključila na 22. mestu, Ana Koselj pa je osvojila 22. mesto. Večerni finale je postregel s super vzdušjem, ki si ga najboljši tekmovalci tudi zaslužijo. Nedvomno je k temu pripomogel tudi nastop Janje Garnbret, ki je ponovno suvereno zmagala.

Vita se v balvanih, ki so bili za razliko od kvalifikacij bolj koordinativno naravnani, ni najbolje znašla in je tudi vzpon v zadnjem, nekoliko bolj fizičnem balvanu, ni spravil višje od 5. mesta. Pri fantih je Matic ponovno opravil vrhunsko delo in dokazal, da postaja na tekmah vedno zanesljivejši. Preplezal je 3 balvane in se na koncu veselil 2. mesta. Luka v finalu na žalost ni ponovil odlične predstave, ki jo je pokazal v kvalifikacijah in zasedel 6. mesto. Po 20 letih tekmovanja pa je svoje nastope na državnih tekmovanjih z zmago sklenil Gregor Vezonik, kar je bila pika na i celotnemu dnevu. 

V nedeljo so s tekmovanjem kvalifikacij pričele srednje kategorije: starejše deklice in dečki ter kadetinje in kadeti. V kategoriji starejših deklic smo imeli pet predstavnic. Dekleta so se borila do zadnjega atoma moči. Iza Jeran Pirih, Nika Pretnar in Iris Markizeti so si delila 22. mesto. Marija Ponikvar in Eva Zupan pa 33. mesto.

Pri starejših dečkih je bilo potrebno preplezati vseh osem balvanov za finale. Jakob Kovačič je preplezal vse balvane. Vendar naredil en poizkus preveč ter za eno mesto zgrešil finale. Zasedel je 9. mesto. David Maler je zasedel 15. mesto, Oskar Lev Mohar 26. mesto ter Rene Kokalj 28. mesto.

S tekmovanjem so nadaljevale kadetinje. Vse tri predstavnice so se uvrstile v finale. Maksa, Tinka ter Ana. Postavitev finalnih balvanov, je bila na visokem nivoju in gledalci smo lahko uživali v super šovu. Prva je s svojim nastopom začela Ana, ki je osvojila 2 coni in na žalost ni napredovala po rezultatski lestvici ter tako tekmo zaključila na 8. mestu. Tudi Tinka in Maksa bi lahko v finalu pokazali nekoliko več, ampak na koncu sta obe osvojili po en vrh, kar je zadostovalo za 2. oziroma 4. mesto. Da pa balvani niso bili pretežki, pa je dokazala Lana Gorič, ki je suvereno zmagala z vsemi osvojenimi vrhovi. Kljub ne najboljšem plezanju, je bil rezultatski izkupiček na koncu dneva dokaj soliden. (napisala: Vita Lukan in Luka Štefan)

Rezultati, foto 1. dan, foto 2. dan.

04Jun/24

Zahodna liga 2024 (T), Plezalni center Ljubljana

25. maja se je v Plezalnem centru Ljubljana (PCL) odvijala še zadnja tekma Zahodne lige v letošnji sezoni. Plezalo se je na zunanji steni, tekmovalci so se pomerili v težavnosti, vsak je imel dve smeri.

Ob 8:30 zjutraj je začela najmlajša kategorija, mlajši cicibani, kjer sta naš klub zastopala dva predstavnika. Oba sta plezala odlično. Ožbej Zupan je dosegel 6. mesto, Jakobu Fondi pa kljub temu, da je preplezal obe smeri, čas ni bil naklonjen, zato mu je pripadlo 2. mesto. Namreč, če več plezalcev doseže vrh, se naredi razporeditev na podlagi časa: najhitrejši plezalec je prvi, drugi plezalec je drugi najhitrejši in tako naprej.

Ob 10:30 so s tekmovanjem pričele mlajše in starejše cicibanke. Med mlajšimi se je 6. mesta veselila Zala Mordej. Kot da bi se med sabo dogovorile, so 14., 15. in 16. mesto dosegle Anika Šolar, Iva Lavtar Mikanovič in Neža Šolar.

Pri starejših cicibankah smo imeli 7 predstavnic. V prvo deseterico sta se prebili Mina Tomažin s 5. mestom in Pika Manfreda z 10. mestom. Sledile so jima Nina Rodman s 13. mestom, Jera Arh s 16. mestom in Gaja Kovačič s 17. mestom. S hudo konkurenco sta se borili tudi Nika Cilenšek in Zala Dolenc, ki sta si priplezali 54. in 55. mesto.

Ob 15:00 so se na steno podale mlajše in starejše deklice ter kadetinje. Pri starejših deklicah nas je zastopala Marija Ponikvar. Med njeno prvo smerjo se je vreme nekoliko poslabšalo in navijači so morali odpreti dežnike, a Marije to ni zmotilo in priplezala si je odlično 5. mesto. Tudi pri mlajših deklicah smo imeli le eno tekmovalko, in sicer Laro Štremfelj, ki je dosegla 10. mesto. Ker pa so se dekleta v njeni kategoriji tako dobro držale oprimkov, so morali štart naslednje kategorije zamakniti za kar eno uro.

Ob 19:00 je nazadnje le prišel na vrsto naš mlajši deček Tibor Mohar, ki je kot za šalo preplezal prvo smer. Z drugim vzponom si je zagotovil 1. mesto in na koncu domov odnesel zlato medaljo. 

Hvala ekipi PCL za super organizacijo, vremenu, ki je kar zdržalo, in seveda našim plezalcem za plezalno predstavo. (napisala: Hana Humerca in Gregor Senica)

Foto, rezultati.

04Jun/24

Državno prvenstvo 2024 (T), Plezalni center Slovenska Bistrica

Prvo tekmovanje državnega prvenstva v težavnosti je potekalo v Slovenski Bistrici. Sobotno dogajanje se je začelo s kategorijami starejših dečkov/deklic ter kadetov in kadetinj. Naše barve so zastopale Marija Ponikvar (14.), Iris Markizeti (18.), Nika pretnar (24.), Iza Jeran Pirih (24.) in Eva Zupan (24.) pri starejših deklicah ter Rene Kokalj (8.) in Jakob Kovačič (12.) pri starejših dečkih. Pri kadetinjah je Maksa Tišler Močnik dosegla 3. mesto, sledila ji je Tinka Rakar na 4. mestu in Ana Koselj na 7.

V članski konkurenci sta se odlično odrezala Luka Potočar s prvo zmago v letošnjem letu, ter Vita Lukan s 3. mestom. Dobro je plezal tudi Gorazd Jurekovič, ki je zasedel 4. mesto. Tinka in Maksa sta v članski konkurenci končali na 11. in 13. mestu. Gorazd je zmagal tudi v mladinski konkurenci. (napisal: Domen Švab)

V nedeljo so tekmovanje začeli mlajši dečki in deklice. Od naših so tekmovali Tibor Mohar, Izak Müller, Lara Štremfelj in Zala Feltrin za katero je bila to 1. tekma državnega prvenstva. Plezali so dve smeri, ki sta bili za najboljše malo prelahki in je bili zato več zmagovalcev in zmagovalk. Tibor je suvereno preplezal obe smeri in si delil 1. mesto. Lara je dosegla 16. mesto, Zala in Izak pa 26. Popoldne so tekmovali cicibani in cicibanke. Tokrat se je s 5. mestom najbolje uvrstila Gaja Kovačič, ki je zelo dobro plezala v obeh smereh in s tem dosegla svojo najboljšo uvrstitev. Do stopničk ji je zmanjkalo samo nekaj gibov. Svojo prvo tekmo DP je zelo dobro odplezal tudi Jakob Fonda. S preplezano prvo smerjo in dobrim rezultatom v drugi je dosegel 6. mesto. Nina Rodman je bila 11., Jera Arh 13., Mina Tomažin 14. in Pika Manfreda 26.

Naslednji vikend sledi balvanska tekma v Bolder Sceni. (napisal: Jure Primc)

Foto, rezultati.

29Maj/24

Kvalifikacije za olimpijske igre 2024 (B, H), Shanghai

V Shanghaiju se je končala prva kvalifikacijska tekma za olimpijske igre v Parizu. Olimpijska kvalifikacijska serija je sestavljena iz dveh delov, prvega v Šanghaju, drugega pa v Budimpešti na Madžarskem, ki bo od 20. do 23. junija. Vsaka tekma je sestavljena iz dveh disciplin: balvanov in težavnosti. Tekme je mogoče spremljati v živo na spletni strani Olympics.com. 

Slovenska plezalna ekipa je bila je bila sestavljena iz osmih predstavnikov (štiri moški in štiri ženske), ki so lovili vozovnico za Pariz. Med njima sta bila tudi Vita Lukan in Luka Potočar.

V polfinale so se uvrstili Mia Krampl, Lucija Tarkuš, Anže Peharc in Luka. Luka je plezal solidno in končal na 15. mestu, kar pa ni bilo dovolj za uvrstitev v finale. Viti nastop v kvalifikacijah ni uspel in je končala na 24. mestu. S tem si je močno otežila lov na olimpijsko vozovnico.

Slovenija ni imela predstavnika v finalu, najbližje je bila Mia z 12. mestom. Zmagala sta Brook Raboutou (USA) in Lee Dohyun (KOR).

Na kvalifikacijski lestvici pri ženskah vodi Brooke Raboutou s 50 točkami, na drugem mestu je Chaehyun Seo s 45, na tretjem pa Erin McNeice z 41 točkami. Pri moških vodi Lee Dohyun s 50 točkami, na drugem mestu je Alberto Ginés López s 45, na tretjem pa Adam Ondra z 41 točkami.

Držimo pesti za naše na Madžarskem, še posebej za Luka in Vito!

Rezultati, foto.

29Maj/24

Evropski mladinski pokal 2024 (B), Graz (AUT)

V drugem največjem avstrijskem mestu Grazu je potekala tekma mladinskega pokala v balvanih. Med kar 22 našimi tekmovalkami in tekmovalci je bil tudi Gorazd Jurekovič. Tinka Rakar je zaradi bolezni tekmo izpustila.

V kvalifikacijah so se od naših najbolje znašli Tim Korošec (U20) pri moških in Rosa Rekar (U20), Jennifer Eucharia Buckley (U18), Lana Goric (U18), Eva Škrlec (U16) ter Naja Isak (U16) pri ženskah. Tim je stal pod stopničkami na 5. mestu pa Rosa je bila 7. Ponovno je odlično plezala Jennifer, ki je v svoji kategoriji zmagala, Lana pa je bila 5. V najmlajši kategoriji je Eva stopila na stopničke in sicer za 3. mesto, uspeh Slovenije pa je dopolnila še Naja s 5. mestom.

Gorazdu tokrat ni šlo in je končal na 19. mestu.

Rezultati.

29Maj/24

Svetovni pokal 2024 (B, H), Salt Lake City (USA)

Svetovni pokal se je preselil v Združene države Amerike. Bolj točno v Salt Lake City, kjer ima ameriška reprezentanca svoj plezalni trening center. Na letalo iz Slovenije za Ameriko se vkrcalo šest naših reprezentantov. Med njimi je bil tudi član ŠPO-ja, Matic Kotar.

Pri moških je v kvalifikacijah najbolje plezal Japonec Sohta Aamagasa. Od naših je bil najboljši mladi Timotej Romšak, ki je bil 15., Gregor Vezonik je bil 25., Matic pa 33. Pri ženskah se je od naših najbolje odrezala Katja Debevec, ki je bila 9., Lucija Tarkuš je bila 16., Julija Kruder pa 28. Prva je kvalifikacije zaključila Natalia Grossman.

V polfinalu smo tako imeli samo 3 predstavnike. Timotej je izgubil eno mesto in končal na 16. mestu, Katja je končala na 13. mestu, Lucija pa na 19. Najbolje sta plezala Jakob Schubert in Natalija.

V finalu je spet najbolje plezala Natalija pri ženskah in Sorato Anraku pri moških. Presenečenje na stopničkah je bila Francozinja Naïlé Meignan, ki je končala na 3. mestu. To je bila njena prva tekma svetovnega pokala po letu 2019.

Rezultati, foto.

30Apr/24

Evropski pokal 2024 (B), Klangenfurt (AUT)

Sezona evropskega balvanskega plezanja se je začela prejšnji konec tedna s prvo tekmo, ki jo je v Celovcu gostila Austria Climbing. Udeležilo se ga je 160 tekmovalcev, tekma pa se je izkazala tudi z odlično organizacijo in postavitvijo smeri. Med slovenskimi tekmovalci je bil tudi Gorazd Jurekovič.

V kvalifikacijah sta odlično plezala Timotej Romšak in Lucija Tarkuš. Poleg njiju se je v polfinale uvrstila še Jennifer Eucharia Buckley. Gorazdu se ni uspelo uvrstiti v polfinale in je bil 28. Lucija je plezala nekoliko slabše in končala tekmovanje na 12. mestu.

V finalu sta pri moških prvi dve mesti zasedla francoza (Leo Favot in Antoine Girard), odličen tretji pa je bil Timotej. Pri ženskah sta prvi dve mesti zasedli mladi tekmovalki: naša Jennifer in Španka Geila Macia Martin. Tretja je bila Francozinja Lucile Saurel.

Rezultati.

26Apr/24
foto: fmpe.org

Evropski mladinski pokal 2024 (B), Soure (POR)

Evropski mladinski pokal se je nadaljeval na Portugalskem. Obmorsko mesto, ki premore tudi grad, ki je označen kot državni spomenik, je že večkrat gostilo mlade plezalce. Zanimivo je, da se število prebivalcev, kljub lepi lokaciji, počasi zmanjšuje. Slovenska reprezentanca je tokrat pripeljala manjšo število mladih plezalcev, plezalo jih je 11. Med njimi je bil tudi Gorazd Jurekovič (U20).

V kvalifikacijah Gorazdu ni šlo in je končal na 20. mestu. V njegovi kategoriji so najbolje plezali Guillermo Peinado Franganillo (ESP), Ilja Auersperg (AUT) in Tomer Yakobovitch (ISR). V nobeni kategoriji nismo imeli moškega finalista.

Pri ženskah je najbolje plezala Jennifer Eucharia Buckley (U18), ki je tudi zmagala. V isti kategoriji je bila Lana Gorič 8. Tia Brnot Mrak je bila v kategoriji U16 9.

Rezultati, foto.

24Apr/24

Zahodna liga 2024 (T), Žirovnica

V soboto, 20. 4. 2024, je v Žirovnici potekala tekma Zahodne lige v težavnosti.

Med mlajšimi cicibani so nas zastopali Jakob Fonda, ki je ponovno dosegel oba vrhova, do prvega mesta pa mu je zmanjkalo le nekaj sekund hitrejše plezanje. Eno smer sta splezala tudi Ožbej Zupan (7. mesto) in Žak Tavčar (12. mesto), Izak Jekovec pa je bil na prvi težavnostni tekmi 24.
Pri mlajših cicibankah so Zala Mordej, Anika Šolar, Neža Šolar in Lena Kolman preplezale prvo smer, v drugi pa jim je zmanjkalo le nekaj gibov. Končale so na 12., 15., 17. in 20. mestu.

Veliko vrhov je bilo tudi v številčni kategoriji starejših cicibank. S po dvema sta tekmo zaključili Mina Tomažin (4. mesto) in Gaja Kovačič (8. mesto), en vrh so dosegle Nina Rodman (20. mesto), Pika Manfreda (29. mesto), Nika Cilenšek (48. mesto) in Lana Zapušek (52. mesto), dobro pa so se odrezale tudi Klara Maša Gračnar (63. mesto), Sara Štravs (66. mesto), Iza Trseglav (68. mesto) in Luna Kožel Černe (74. mesto).

Ob 15h so prišle na vrsto 3 kategorije: mlajši dečki, starejši dečki in kadeti. Pri kadetih nismo imeli predstavnika, zastopala pa sta nas 2 mlajša dečka in en starejši deček. Vijolično smer sta Gal Justin in Tibor Mohar oba padla na istem oprimku, pri oranžni pa je Tibor dosegel vrh, Galu pa je čisto na koncu zmanjkalo moči. Priplezal si je 14. mesto, Tibor pa je domov odnesel bronasto kolajno. Lev Oskar Mohar je imel v kategoriji starejših dečkov res težki nalogi. V vijolični smeri mu je zmanjkalo par gibov do vrha, v rdeči smeri pa je zaključil malo nižje, kar je zadostovalo za še vedno odlično 11. mesto. V zadnjem delu tekme so štartale še starejše deklice in kadetinje. Edina predstavnica nas je zastopala pri starejših deklicah. Obe smeri sta bili zelo težavni. Naša Eva Zupan je kljub temu plezala zelo suvereno in si priplezala 19. mesto.

Čestitamo vsem plezalcem in se vidimo na še zadnji tekmi Zahodne lige, ki bo potekala v Ljubljani. (napisala: Gregor Senica in Nejc Primc)

Rezultati, galerija.