22Maj/23

Zahodna liga 2022/23 (T), Žirovnica

V soboto, 20. 5., je v Žirovnici potekala tekma Zahodne lige. Tokrat so se tekmovalci pomerili v težavnosti.

Tekmo so otvorili cicibani. Med mlajšimi je plezal naš Jakob Fonda, ki je dosegel drugo mesto in si okoli vratu nadel srebrno medaljo

Nato so prostor zasedle dekleta. V kategoriji mlajših cicibank je plezalo 37 tekmovalk. Nika Cilenšek je zasedla 20. mesto, Zala Mordej 23., Sara Štravs 31. in Ana Bevc 33.

Med starejšimi cicibankami je ob bučnem navijanju svojih sotekmovalk Naja Pretnar zasedla 12. mesto. Nina Rodman je bila 16., Gaja Kovačič ji je sledila na 17. mestu. Mina Tomažin je bila 26., Pika Manfreda je dosegla 29.mesto, Jera Arh je bila 30., Ronja Zalokar pa 44. Dobro so se odrezale tudi dekleta, ki so v Žirovnici tekmovale na svoji prvi tekmi v težavnosti. Vita Rozman je bila 41., Klara Maša Gračner 45., Mia Vertačnik 46., Iza Terseglav pa je bila 52.

Popoldne so se v smereh zvrstili fantje. V kategoriji mlajših dečkov je o prvih štirih mestih ponovno odločal čas. Rene Kokalj je z dvema osvojenima vrhovoma dosegel 4. mesto. V najboljši osmerici sta se mu pridružila še Jakob Kovačič na 6. mestu in Tibor Mohar na 8. Gal Justin si je priplezal 22.mesto, Jaka Vidic pa 23. Jaka je prav tako prvič tekmoval v težavnosti.

Med starejšimi dečki smo imeli 2 predstavnika. Zelo uspešen je bil Lev Oskar Mohar, ki je dosegel 3. mesto in s tem bronasto medaljo. David Maler pa je bil 15.

Pri kadetih se je Žiga Bertoncelj povzpel na najvišjo stopničko in se okitil z zlatom.

Proti večeru so bile spet na vrsti dekleta. V kategoriji mlajših deklic je bila naša najboljša Lara Štremfelj, ki si je priplezala 6. mesto. Julija Rozman je dosegla 26. mesto, Hana Mencinger pa 27. Zala Soklič je dosegla 39., Katja Korošec pa 42. Zala je prvič tekmovala v težavnosti, Katja pa je plezala na svoji krstni tekmi. 

Med starejšimi deklicami sta deseterico zaključili Iza Jeran Pirih na 9. in Marija Ponikvar na 10. mestu. Le nekaj mest sta zaostali Eva Zupan na 13., Nika Pretnar pa na 14.mestu.

Tekmovalcem iskreno čestitamo za vse uspehe. (napisala: Mojca Eržen)

Rezultat, fotografije.

19Maj/23

Državno prvenstvo 2023 (T), Koper

Pretekli vikend smo v Kopru otvorili težavnostno sezono državnega prvenstva v športnem plezanju.

V soboto je najprej potekalo tekmovanje starejših deklic/dečkov ter katedinj in kadetov. Odlično je odplezala Maksa Tišler Močnik, ki je zasedla 3. mesto, Eva Zupan je bila 20., Marija Ponikvar pa 25., Mohar Lev Oskar pa je bil 15. Pri kadetinjah je dober nastop uspel Tinki Rakar, ki je prav tako zasedla 3. mesto. Ana Koselj je bila 10. Pri kadetih je suvereno zmagal Gorazd Jurekovič, Nejc Jeran Pirih je bil 9.

V popoldanskih urah so potekale članske kvalifikacije. 5. mesto pri mladinkah je zasedla Hana Humerca, 8. pri mladincih pa Tanej Cerar Božič. Pri članih je svojo odlično pripravljenost že pokazal Luka Potočar, ki je slavil na prvi tekmi državnega prvenstva. Vita Lukan je bila 5., Domen Škofic 6. Za malenkost je finale zgrešil Gorazd, ki je zaključil na 9. mestu, dobro je svojo prvo člansko težavnost odplezala tudi Tinka (11. mesto). (napisal: Domen Švab)

V nedeljo je bilo tekmovanje mlajših kategorij. Tudi najmlajši so bili po dolgem času veseli težavnostne tekme. Pogoji za plezanje so bili zaradi dežja in mraza zahtevnejši za plezanje. Kljub temu je našim plezalcem šlo dobro.

Pri mlajših deklicah sta plezali Lara Štremfelj in Mina Budkovič. Lari je šlo bolje v prvi smeri, Mini pa v drugi. Uvrstili sta se na 12. in 13. mesto, za deseterico jima je zmanjkalo nekaj gibov.

Pri fantih je bil Rene Kokalj odličen 2. Prvo smer je preplezal, v drugi pa je padel tik pod vrhom. V prvi smeri sta bila uspešna tudi Jakob Kovačič (8. mesto) in Tibor Mohar (11. mesto). Gal Justin je bil 23., Izak Müller pa 31.

V še bolj zahtevnih razmerah so plezale cicibanke Nina Rodman, Gaja Kovačič, Mina Tomažin, Pika Manfreda in Jera Arh. V prvi smeri so vse prišle visoko, v drugi pa so imele več problemov. Nina je bila na koncu 19., Gaja 23., Mina 27., Pika 28. in Jera 29. To je bila za vse prva težavnostna tekma DP, čestitke!

Pri cicibanih letos nimamo tekmovalcev.

Naslednji teden tekmujemo na Zahodni ligi v Žirovnici. (napisal: Jure Primc)

Rezultati, fotografije.

10Maj/23

Tabor Osp 2023 – prijave

Ker je plezanje v skali najboljša osnova za dobrega plezalca, bomo tudi letos organizirali plezalni tabor za člane Športno plezalnega odseka Radovljica. Tokratna destinacija je Osp. Tabor je namenjen članom skupin:

— tekmovalci B
— pripravljalci A
— tekmovalci C in rekreativci A, ki tekmujejo na DP

Namen tabora je spoznavanje in razvijanje raznolikega športnega plezanja v naravi ter športno navdahnjeno druženje.

Več podatkov je v spodnji brušuri. Prijavite se preko spletnega obrazca.

08Maj/23

Evropski mladinski pokal 2023 (B), Graz (AUT)

Za nami je še ena tekma evropskega mladinskega pokala v balvanih. Tokrat je tekmo gostil Bloc House v Gradcu. Nastopila sta tudi Tinka Rakar in Gorazd Jurekovič. Ponovno sta se oba uvrstila v finale. Na koncu je Tinka osvojila 8., Gorazd pa 10. mesto. Najboljša med našimi sta bila Jennifer Buckley in Timotej Romšak, oba na 4. mestu.

U16 ženske, (vir: IFSC)
U16 moški, (vir: IFSC)
U18 ženske, (vir: IFSC)
U18 moški, (vir: IFSC)
U20 ženske, (vir: IFSC)
U20 moški, (vir: IFSC)
02Maj/23

Svetovni pokal 2023 (B), Seoul (KOR)

Druga tekma svetovnega pokala v balvanih je postregla s presenečenjem. Zaradi dežja so organizatorji odpovedali finalno serijo, kot končni rezultat pa se je štela polfinalna serija. Luka Potočar je tokrat plezal bolje kot na Japonskem in je zasedel 27. mesto. Od naših je bila najboljša Sara Čopar na 33. mestu in Zan Lovenjak Sudar na 25. mestu. Naslednja tekma bo v Salt Lake Cityu v ZDA.

ženske (vir:IFSC)
moški (vir:IFSC)
01Maj/23

Evropski mladinski pokal 2023 (B), Kaunas (LTU)

Druga tekma evropskega mladinskega pokala je potekala v Litvi. Tokrat je odlično plezal Gorazd Jurekovič, ki si je priplezal bronasto medaljo. Bravo! Tinki Rekar tokrat ni šlo najbolje in se ni uvrstila v finale. Končala je na 14. mestu. Najboljše uvrščena Slovenka je bila Jennifer Buckley.

moški, U20 (vir:IFSC)
ženske, U20 (vir:IFSC)
moški, U18 (vir:IFSC)
ženske, U18 (vir:IFSC)
moški, U16 (vir:IFSC)
ženske, U16 (vir:IFSC)
27Apr/23

Evropski mladinski pokal 2023 (B), Soure (POR)

Začel se je tudi evropski mladinski pokal s tekmo na Portugalskem. Plezali so se balvani. Tekmovala sta tudi Tinka Rakar (U18) in Gorazd Jurekovič (U18). Oba sta se uvrstila v finale, kjer sta zasedla 8. in 9. mesto. Najbolje uvrščen Slovenec je bil Lovro Črep s 6. mestom, najboljša Slovenka pa Jennifer Buckley na 5. mestu.

Fotografije (FPME)

moški U20 (vir:IFSC)
ženske U20 (vir:IFSC)
moški U18 (vir:IFSC)
ženske U18 (vir:IFSC)
moški U16 (vir:IFSC)
ženske U16 (vir:IFSC)
27Apr/23

Svetovni pokal 2023 (B), Hachioji (JPN)

V Japonskem Hachiojiju se je začela nova sezona svetovnega pokala. Kot vedno so najprej na sporedu tekme balvanov. Zaradi poškodbe na tekmi ni bilo Vite Lukan, je pa tekmoval Luka Potočar, ki je na koncu zasedel 65. mesto in se ni uvrstil v polfinale. Pri moških je bil najboljši Slovenec Anže Peharc, ki je kljub poškodbi gležnja, zasedel 19. mesto. Zanimivo je, da so najboljša mesta zasedli mlajši plezalci. Pri ženskah je bila najboljša Mia Krampl, ki je v finalu zasedla odlično 6. mesto. Naslednja tekma bo v Seoulu v Južni Koreji.

vir:IFSC

vir:IFSC
08Apr/23

Državno prvenstvo 2023 (B), Log

V soboto je bila na sporedu prva tekma za državno prvenstvo v tej sezoni. Tekmovalke in tekmovalci so tekmovali v balvanih.

Najprej so s kvalifikacijami pričeli plezati starejše deklice in starejši dečki. Med deklicami se je v popoldanski finale uvrstila Maksa Tišler Močnik, čeprav plezanje ni bilo najboljše. Imeli smo še tri predstavnice, ki so prvič plezale v tej kategoriji. Nika Pretnar je zasedla 17. mesto, Marija Ponikvar 28. mesto ter Eva Zupan 29. mesto.
V kategoriji starejših dečkov smo imeli dva predstavnika, ki sta prav tako prvič nastopila v tej kategoriji. Lev Oskat Mohar je zasedel 19. mesto, David Maler pa je zasedel 20. mesto.

Sledile so kvalifikacije za kadetinje in kadete. Pri kadetinjah je bilo potrebno preplezati vseh 8 balvanov za finale. To je uspelo Tinki Rakar si se je uvrstila v večerni finale. Ani Koselj je uspelo preplezati 7 balvanov, tako da je žal ostale brez finala, zasedla je 7. mesto. Ela Glavač je zasedla 17. mesto.
V kategoriji kadetov smo tokrat imeli samo enega predstavnika Gorazda Jurekoviča, ki se je zanesljivo uvrstil v finale. Preplezal je vseh 8 balvanov.

V finale se je s 6 vrhovi uvrstila Maksa Tišler Močnik. V finalu na žalost ni odplezala najbolje in zaključila na 6. mestu. Nekaj več predstavnikov smo imeli v kadetski kategoriji. Gorazd Jurekovič je potrdil dobro formo in rezultat iz kvalifikacij ter osvojil 1. mesto. Dobro je odplezala tudi Tinka Rakar, ki je s 3. vrhovi v finalu na račun nekaj nepotrebnih poizkusov končala na 4. mestu.

V članski kategoriji smo imeli 3 predstavnike tako v moški kot ženski konkurenci. Najbolje sta se odrezala Luka Potočar z 9. mestom ter Tinka Rakar z 10. mestom. Na žalost pa je bilo to premalo za uvrstitev v večerni finale. Gorazd Jurekovič in Tanej Cerara Božič sta zasedla 14. in 16. mesto. Poleg Tinke je prvič plazala v članski konkurenci tudi Ana Kosel, ki je skupaj s Hano Humerca zasedla 21. mesto. Med mladinkami je Hana zasedla 6. mesto. Zmagovalca v članski konkurenci sta bila Jernej Kruder in Sara Čopar. (napisal: Domen Švab)

V nedeljo so po kvalifikacijah članov in članic nadaljevali najmlajši. Naš klub je zastopalo 5 cicibank. Za Piko Manfreda, Gajo Kovačič, Mino Tomažin, Jero Arh in Nino Rodman je bila to prva tekma državnega prvenstva. Tekmovale so že en dan prej v Kamniku na Zahodni ligi in bile zato malo bolj utrujene. Kljub začetni tremi so dobro začele. Gaja je preplezala 4 balvane in se uvrstila na 17. mesto. Nina je bila 20., Mina 24., Pika 25. in Jera 26. Sledila je kategorija mlajših dečkov in deklic. Pri fantih so plezali Gal Justin, Izak Müller, Tibor Mohar, Rene Kokalj in Jakob Kovačič. Najbolje je šlo Jakobu, Reneju in Tiborju, ki so preplezali 9 balvanov in zasedli 4., 5. in 6. mesto. Za stopničke so naredili nekaj poizkusov preveč. Izak in Gal sta se uvrstila na 25. in 26. mesto. V kategoriji mlajših deklic sta tekmovali Lara Štremfelj in Mina Budkovič. Tako kot fantje sta se borili do konca in porabili vse poizkuse. Mina je splezala 6, Lara pa 5 balvanov. Zasedli sta 11. in 12. mesto. Našim najmlajšim plezalcem so največ težav delali previsni balvani, ki jih moramo bolje natrenirat. Naslednja balvanska tekma bo junija na isti steni. (napisal: Jure Primc)

Rezultati, fotografije.