Pretekli vikend so se odvijali Plezalni dnevi Kranja. Po dolgem času to ni bila tekma za zaključek sezone, vseeno pa se je v Kranju zaključilo državno prvenstvo v balvanih. V petek so kvalifikacijske balvanske nastope imeli člani ter starejši dečki/deklice. Pri članih sta nas tudi tokrat zastopala le Vita Lukan in Luka Potočar. Oba sta se sicer z ne najbolj prepričljivim nastopom uvrstila v nedeljski finale. Vita je s preplezanimi sedmimi balvani in šestimi conami zasedla 5. mesto Luka pa je s 5 vrhovi za las ujel finale na 6. mestu. Po članih sta se za finale borili še Eva Puhar in Hana Humerca. Tokrat sta se obe z dobrim plezanjem uvrstili v finale. Eva je z 2. mestom nakazala tudi boj za stopničke. 

Vzporedno se je na veliki steni v Kranju odvijala težavnost za mlajše kategorije. (napisal: Domen Švab)

V kategoriji mlajših dečkov smo imeli tri predstavnike. Najbolje se je odrezal Nejc Skumavec, ki je v obeh smereh s plezanjem zaključil tik pod vrhom, zasedel je 5. mesto. Takoj za njim (6. mesto) se je uvrstil Gorazd Jurekovič, ki je v prvi smeri naredil manjšo napako. Jan Ulčar je že v prvi smeri naredil veliko napako, ki ga je stala boljšega rezultata kot je 15. mesto.

Pri mlajših deklicah je velika konkurenca. V tej kategoriji imamo kar štiri predstavnice. Najboljše plezanje od naših je pokazala Maja Arnež, ki je zasedla 8. mesto. Ostale tri predstavnice niso pokazale najboljšega plezanja. Lina Laharnar je zasedla 17. mesto, Klara Škutelj 21. mesto in Ela Glavač 24. mesto. (napisal: Luka Štefan)

Soboto so za Radovljico otvorili Luka Potočar, Lara Nikolič in Nina Grošelj. Luka je tokrat plezal suvereno in si z vsemi preplezanimi balvani zagotovil prvo mesto v predtekmovanju. Z enakim izkupičkom je odplezal finale in si osvojil novih 100 točk za ŠPO Radovljico. Luka je tako postal tudi državni prvak v balvanskem plezanju v kategoriji kadetov. Lari in Nini je šlo malenkost slabše. Balvanske nastope sta zaključili na 10. in 11. mestu. Sledil je finale za starejše dečke/deklice v katerega sta se uvrstili Eva in Hana. Tako Evi kot Hani se finalni krog ni posrečil. Z veliko napakami sta tekmovanje zaključili na 4. in 5. mestu. Četrto mesto za Evo je bilo dovolj za stopničke v skupnem seštevku balvanov. Eva je tako osvojila 3. mesto v skupnem seštevku balvanov. Tekmovanje se je zopet selilo na veliko steno. V članskih kvalifikacija sta nas z uvrstitvijo v finale zopet razveselila Luka in Vita. Luka si je z vrhom priplezal celo vodilno pozicijo za finale, Vita pa se je vanj uvrstila s 4. višino predtekmovanja. Finalna smer za moške je bila po dolgem času zelo dobro postavljena, nivoju tekmovanja primerno. Luka žal ni uspelo ubraniti vodilne pozicije. Z nekoliko zadržanim nastopom je vseeno stopil na tretjo stopničko, zmage pa se je veselil Milan Preskar (PK Kamnik). Viti pa je uspel dober nastop. Zaostala je le za tokrat izjemno Mio Krampl (AO Kranj).

Tudi nedeljski urnik je bil precej naporen. S težavnostjo so začeli starejši dečki/deklice ter kadeti/kadetinje. V finale se je uspelo uvrstit Luku, Evi ter Lari. Hana in Nina sta ostali ravno pod črto finala. Zaključili sta na 9. mestu. Luka, ki je že državni prvak v težavnosti, je svojo prevlado potrdil s še eno zmago in tako še vedno ostaja letos nepremagan v tej disciplini. Zelo dober nastop je uspel tudi Evi. Kljub temu, da je zaključila na skromnem 6. mestu je z načinom plezanja v finalu lahko zelo zadovoljna. Za Laro je bil to prvi finale nasploh. Zaključila ga je sicer na 8. mestu vendar upamo da je nastop v finalu tudi za njo velika motivacija pred zadnjo tekmo in tudi sezono 2019.

Težavnostno plezanje se je tako v Kranju zaključilo. Sledilo pa je še tekmovanje za naše najmlajše v balvanih. (napisal: Domen Švab)

Mlajših dečki in mlajše deklice so imeli iste balvane. Glede na to, da sta to najštevilčnejši kategorij (dečkov 22 in deklic 26) je bila gneča zagotovljena. Pa vendar, če si izbral pravo taktiko ti ni bilo potrebno (pre) dolgo čakati na balvan. 
V kategoriji mlajših dečkov je tekmovanje takoj pod zmagovalnim odrom zaključil Gorazd Jurekovič (4. mesto), takoj za njim je bil Nejc Skumavec (5. mesto) oba s sedmimi preplezanimi balvani. Malo slabše je šlo Janu Ulčarju, ki je zasedel 14. mesto s tremi preplezanimi balvani. 
Pri mlajših deklicah je od naših Maja Arnež preplezala pet balvanov, kar je zadostovalo za 9. mesto. Lina Laharnar (18. mesto), Ela Glavač (20. mesto) ter Klara Škutelj (23. mesto) so preplezale dva balvana. (napisal: Luka Štefan)
 

Za konec pestrega vikenda nas je čakalo še finale balvanskega plezanja pri članih. V spektakularnem vzdušju ob elektronski glasbi in pisanimi lučmi se je na žalost zbralo (pre)malo gledalcev. Naša predstavnika sta se borila do zadnjega atoma moči in na koncu nekoliko zaostala za zmagovalnim odrom. Tako Vita kot Luka sta tekmo končala na 5. mestu. Zmagala sta Mina Markovič (ŠPK Plus) in Zan Sudar (AK Ravne). Kljub nekoliko slabši predstavi na zadnji tekmi pa sta Vita in Luka v skupnem seštevku oba postavala članska podprvaka v balvanskem plezanju.

Že naslednji vikend nas čaka zaključek državnega prvenstva in nasploh prvo tekmovanje hitrostnega plezanja v Sloveniji. Tekmovanje se bo odvilo v Celju.

Iskreno čestitamo vsem našim predstavnikom ter tudi organizatorju za izpeljano tekmovanje. Ne morem pa mimo dejstva, da tekmovanja, sploh balvanskega plezanja, pri nas niso na zadostnem nivoju. Plezalna stena v Kranju je že močno zastarela, postavljalci imajo premalo časa za kvaliteten »routesetting«, blazine ne delujejo preveč varno, sojenje pa v nekaterih primerih tudi ni bilo popolnoma na nivoju. Če že ne na vseh tekmah, Slovenija nujno potrebuje vsaj eno tekmovanje, ki bi bilo izvedeno po standardih svetovnega pokala, ki bi bilo obvezno za vse najboljše slovence, ki bi potekalo na moderni infrastrukturi in bi mogoče pritegnilo tudi večje število gledalcev. Večina tujih držav tako tekmovanje imenuje državno prvenstvo! (napisal: Domen Švab)

Super rezultati, bravo vsi!

Rezultati težavnost, balvani.
Fotografije FB, album.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.