V Innsbrucku v Avstriji je potekalo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Veliki dogodek je poteka od 6. do 16. septembra. Tekmovalci so se pomerili v vseh treh disciplinah: težavnosti, hitrosti in balvanih. Za zaključek prvenstva je bilo prvič organizirano še tekmovanje v kombinaciji. Sistem tega tekmovanja je bil zastavljen tako kot bo potekalo na olimpijskih igrah v Tokiju.

Prvenstva se je udeležila številčna slovenska ekipa, ki je bila upravičeno polna pričakovanj za uvrstitve na najvišja mesta. Med 17 tekmovalci so bili tudi trije predstavniki ŠPO Radovljica: Luka Potočar, Vita Lukan in Domen Škofic. Tudi slednji glede na dosedanje rezultate v težavnosti sodijo v sam svetovni vrh. Zato smo z ogromnim zanimanjem spremljali vsako tekmo. Potrebno je poudariti, da je bil za Luka in Vito to prvo svetovno prvenstvo.

Najprej je bila na sporedu težavnost, kjer se na žalost Viti nastop v kvalifikacijah ni posrečil in se ni prebila naprej. Končala je na 27. mestu. Domen in Luka sta se uvrstila v polfinale, kjer je Luka končal na 24. mestu, Domen pa na odličnem 1. mestu, tako kot v kvalifikacijah. Domen je v odlični formi zato so bila pričakovanja za stopničke velika. Na žalost je v finalu naredil napako in končal na 5. mestu. Biti 5. na svetu je vseeno odličen dosežek.

Naslednja disciplina na sporedu je bila hitrost. Za naše tekmovalce je dokaj nova disciplina in tudi ni bilo za pričakovati kakšnih boljših rezultatov. Vita je končala na 74., Luka 93. in Domen na 102. mestu.

Zadnja redna disciplina so bili balvani. Od vseh treh je Vita edina, ki bi lahko ciljala vsaj med prvih deset. Spet se ji že v kvalifikacijah ni izšlo po pričakovanjih in je končala na 51. mestu. Domen in Luka sta končala na 39. oz. 81. mestu.

Za zaključek je bilo na sporedu še tekmovanje v kombinaciji, kamor pa se niso uvrstili.

Slovenska reprezentanca je pobrala tri medalje. V težavnosti je bila superženska Janja Garnbret 2. Na žalost so po pravilih odločale sekunde. Mia Krampl je bila 7. V balvanih je gladko zmagala Janja in se tudi uvrstila v tekmovanje v kombinaciji, kjer je tudi zmagala. Pri moških je odlično plezal Gregor Vezonik, ki je bil 3., Jernej Krudej pa je bil kljub odličnemu plezanju do finala, na koncu 8.

Čestitke vsem našim plezalcem in verjamemo, da se jim bo naslednjič izšlo bolje. Viti mogoče že v oktobru, ko se bo udeležila mladinskih olimpijskih iger v Buenos Aires-u. Srečno!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.