V švicarskem Meiringen-u je ta vikend potekala prva tekma letošnjega svetovnega pokala. Ženske in moški so se pomerili v balvanih. Slovenska reprezentanca je štela 13 članov. Med njimi sta bila tudi naša Vita Lukan in Matic Kotar.

V petek so potekale kvalifikacije. V obeh kategorijah je v polfinale napredovalo 20 tekmovalk in tekmovalcev. Pri ženskah je najbolje plezala Janja Garnbret (SLO), ki je preplezala vseh 5 balvanov. Od ostalih naših predstavnic se v polfinale ni uvrstila nobena druga. Končale so takole:

23. Vita Lukan,
25. Mia Krampl
37. Sara Čopar
39. Lučka Rakovec
43. Julija Kruder
47. Katja Debevec.

Moški so začeli bolje. V polfinale so se uvrstili štirje predstavniki. Najbolje je plezal Zan Lovenjak Sudar, ki je kvalifikacije tudi končal na 1. mestu. Uvrstili so se še Gregor Vezonik, Anže Peharc in Jernej Kruder. Martin Bergant je končal na 25., Matic Kotar pa na 47. mestu.

V soboto so plezale ženske. Dopoldne polfinale in zvečer finale. V večerni finale se je uvrstilo 6 tekmovalk, med njimi je bila tudi Janja Garnbret. Tudi v finalu je plezala najbolje in zmagala. Na 2. mestu je bila Natalia Grossman (USA) in na 3. Andreja Kumin (SUI).

V nedeljo pa so prišli na vrsto še moški. Od naših polfinalistov se na žalost nikomur ni uspelo uvrstiti v finale. Najboljši je bil Gregor Vezonik 13., Anže Peharc 17., Jernej Kruder 18. in Zan Lovenjak Sudar 20. V finalu je najbolje plezal Tomoa Narasaki (JPN), 2. je bil Yoshiyuki Ogata (JPN) in 3. Mejdi Shalck (FRA). Colin Duffy (USA) je imel veliko smole, saj je en balvan moral ponavljati. Sodniki so mu najprej priznali vrh, potem pa so si (najbrž zaradi pritožbe) premislili.

Prva tekma se na žalost za večino naših tekmovalcev ni izšla po pričakovanjih.

Prvič se je zgodilo, da so tekmovalcem pred kvalifikacijam razdelili fotografije balvanov in jim niso omogočili ogleda v živo. Tako so nekateri tekmovalci fotografije prejeli kasneje kot drugi in imeli manj časa za priprave.

Ravno tako je IFSC spremenil način spremljanja tekem svetovnih prvenstev. Od letos naprej ogledi tekem niso več brezplačni in jih ni mogoči gledati preko Youtube. To velja za Evropo in Latinsko Ameriko, vsi ostali kontinenti še vedno lahko spremljajo tekme brezplačno. Ta poteza je že izzvala veliko ogorčenja pri gledalcih. Zakaj taka neenakost? Gledalci bi z veseljem podprli tekmovalce, ampak naj bo za vse enako. Zmotil pa je tudi uradni razlog zakaj so se podali v tak format. Z namenom povečati gledanost tekem. To je nekako zgrešeno z vso logiko. Še vedno pa se lahko poslužimo VPN storitve 😉

Naslednja tekma bo šele 6. maja v Južni Koreji.

(foto: IFSC)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.